Yellen u Pekingu naglasila važnost otvorene komunikacije između dvije sile

Planirani razgovori označavaju najnoviji korak naprijed u zajedničkim naporima da se stabilizuju komplicirane veze između dvije vodeće svjetske ekonomije.

Yellen u razgovoru s kineskim zamjenikom premijera He Lifengom (EPA-EFE/ANDY WONG/POOL)

Američka ministrica financija Janet Yellen rekla je u nedjelju kineskom premijeru Li Qiangu da je sposobnost vođenja teških razgovora dvije ekonomske velesile postavila na “stabilnije temelje” tokom prošle godine.

Yellen je na početku bilateralnog sastanka s Lijem u Pekingu rekla da dvije zemlje imaju “dužnost” odgovorno upravljati složenim odnosima, dok je Li poručio da se trebaju poštovati i da trebaju biti partneri, a ne protivnici.

“Iako imamo još toga za učiniti, vjerujem da smo tokom prošle godine naše bilateralne odnose postavili na stabilnije temelje. To nije značilo ignoriranje naših razlika ili izbjegavanje teških razgovora. To je značilo razumijevanje da možemo napredovati samo ako direktno i otvoreno komuniciramo jedni s drugima”, izjavila je Yellen.

Yellen je u fokus svoje druge posjete Kini u devet mjeseci stavila prijetnju koju višak kineskih proizvodnih kapaciteta u području električnih vozila, baterija, solarnih ploča i drugih proizvoda čiste energije predstavlja za proizvođače u SAD-u i drugim zemljama.

‘Uravnoteženi rast’

U subotu u Guangzhouu, Yellen i zamjenik kineskog premijea He Lifeng, složili su se oko pokretanja novog dijaloga usmjerenog na “uravnoteženi rast”, pri čemu Yellen zagovara ravnopravne uvjete, a s ciljem zaštite američkih radnika i poduzeća.

“Kao dvije najveće svjetske ekonomije, dužni smo prema svojim zemljama i prema svijetu odgovorno upravljati našim složenim odnosima te sarađivati ​​i pokazati vodstvo u rješavanju gorućih globalnih izazova”, rekla je Yellen Liju.

Tokom njene posjete, kineski državni mediji osporavali su Yelleninu poruku o višku kapaciteta.

Državna novinska agencija Xinhua ustvrdila je u subotu da je priča o “kineskom višku kapaciteta” u sektoru čiste energije stvorilla izgovor za protekcionističke politike u vidu zaštite američkih firmi.

Suzbijanje kineske industrije povezane s električnim vozilima neće pomoći SAD-u da razvije vlastitu, napisala je Xinhua, izražavajući nadu da bi se tokom posjete Yellen mogao postići veći napredak u rušenju prepreka koje ometaju obostrano korisnu suradnju.

Suprotno od obuzdavanja ulaganja u proizvodnju, Kina je za vrijeme predsjednika Xi Jinpinga naglasak stavila na oslobađanje “novih proizvodnih snaga”, ulaganjem u vrhunsku tehnologiju poput električnih vozila u komercijalne svemirske letove, područja u kojima mnoge američke firme imaju prednosti, piše Reuters.

Izvor: Agencije