Prizori razaranja u Khan Younisu nakon povlačenja izraelske vojske

Izraelske snage su se povukle, ali su iza sebe ostavile velika razaranja u Khan Younisu.

Izraelska vojska objavila je u nedjelju da se povukla iz Khan Younisa (Ashraf Amra/Anadolu Agency)

Izraelska vojska objavila je u nedjelju da se povukla iz Khan Younisa na jugu Pojasa Gaze, gdje su oko četiri mjeseca trajali kopneni napadi, javlja Anadolija.

Izraelske snage su se povukle, ali su iza sebe ostavile velika razaranja u Khan Younisu.

Reporterska ekipa Anadolije posjetila je tu regiju i napravila snimke koji svjedoče o razmjerima brutalnog razaranja stambenih naselja tokom izraelskih napada.

Izraelske snage su se povukle, ali su iza sebe ostavile velika razaranja u Khan Younisu (Ashraf Amra/Anadolu Agency)

Na snimcima se vide naselja sa stotinama potpuno ili u većoj mjeri devastiranih kuća, objekata i infrastrukture.

Glasnogovornik izraelske vojske potvrdio je da je 98. divizija vojske, koja je izvela napad na Khan Younis, završila misiju. Divizija se sinoć u potpunosti povukla iz Pojasa Gaze gdje će i dalje ostati samo brigada Nahal. Kako javljaju izraelski mediji, brigada Nahal će ostati u regionu kako bi spriječila povratak civila na sjever Gaze.

Strašni prizori razaranja u Khan Younisu nakon povlačenja izraelske vojske (Ashraf Amra/Anadolu Agency)

Prema pisanju lista Haaretz, povlačenje iz Khan Younisa omogućit će Palestincima koji su šest mjeseci bili raseljeni zbog izraelskih napada u Gazi i sklonili se u Rafah, da se vrate svojim domovima.

Prema navodima medija, vojska, koja tvrdi da se povukla zbog okončanja obavještajnih i napadačkih akcija u Khan Younisu, odbacila je tvrdnju da je povlačenje rezultat američkog zahtjeva upućenog izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu.

Reporterska ekipa Anadolije posjetila je regiju i napravila snimke koji svjedoče o razmjerima brutalnog razaranja stambenih naselja tokom izraelskih napada (Ali Jadallah/Anadolu Agency)

Izrael je pokrenuo ofanzivu na Pojas Gaze od prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je 33.175, a povrijeđeno 75.886 ljudi.

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljenje uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, govore podaci Ujedinjenih nacija.

Khan Younis je potpuno uništen nakon povlačenja izraelske vojske (Ali Jadallah/Anadolu Agency)

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

Izvor: Agencije