Lokalni izbori u Poljskoj test za vladu Donalda Tuska

Imenovanje Tuska premijerom u decembru bila je prekretnica za najveću zemlju na istoku Unije, čime je okončana osmogodišnja vladavina nacionalista.

Široka koalicija koju predvodi Tusk osvojila je većinu na parlamentarnim izborima u oktobru (EPA-EFE/Pawel Supernak)

Poljaci u nedjelju glasaju na lokalnim izborima, na kojima biraju hiljade vijećnika i gradonačelnika koji će igrati ključnu ulogu u raspoređivanju milijardi eura sredstava Evropske unije, a ishod će predstavljati ranu naznaku zadovoljstva građana vladom Donalda Tuska, piše Reuters, prenosi Hina.

Imenovanje Tuska premijerom u decembru bila je prekretnica za najveću zemlju na istoku Unije, čime je okončana osmogodišnja vladavina nacionalista koji su redovno dolazili u sukob sa zapadnim saveznicima, a zemlja s 38 miliona stanovnika vraćena je na proevropski kurs.

Široka koalicija koju predvodi Tusk osvojila je većinu na parlamentarnim izborima u oktobru na osnovu obećanja da će štititi prava žena i manjina te ukinuti pravosudne reforme prethodne vlade za koje kritičari tvrde da potkopava nezavisnost sudstva.

Tusk je pobjedu svoje liberalne Građanske koalicije (KO), najveće grupacije u vladajućem savezu, opisao kao ključnu ako Poljska želi izbjeći da opet dođe pod nacionalističku vlast stranke Pravo i pravda (PiS).

Tusk želi prevlast

“Naš san, nekada prekrasan san, a danas sve više stvarnost, mogao bi završiti preko noći”, rekao je na skupu u Varšavi u petak, prije početka izborne šutnje.

“Ako neko vjeruje da su sloboda, ljudska prava, prava žena, demokratija, slobodno tržište, samouprava, da je sve to trajno, da će samo sebe braniti, opet ćemo to izgubiti.”

PiS ponovo odbacuje optužbe da je potkopavao demokratiju i ljudska prava.

Budući da tri politička saveza koja tvore vladajuću koaliciju zasebno učestvuju na izborima, oni su također prilika da Tusk osigura prevlast KO-a u vladi.

Iako je Tusk odblokirao milijarde evropskih sredstava zamrznutih zbog zabrinutosti za vladavinu prava te započeo reformu sudstva i državnih medija, suočio se s kritikama jer nije ispunio brojna predizborna obećanja, ali i s pitanjima o zakonitosti nekih reformi, naročito što se tiče medija.

Drugi krug izbora za gradonačelnike održat će se 21. aprila.

Izvor: Agencije