Pelosi se pridružila pozivu da se zaustavi slanje oružja Izraelu

Biden je razgovarao sa izraelskim premijerom, kojem je rekao da Izrael mora da učini više da zaštiti civile ili će SAD promijeniti svoju politiku prema toj državi.

Podrška Pelosi za zaustavljanje transfera oružja u Izrael pokazuje da ovaj stav sve više postaje mejnstrim u stranci, ocjenjuje Reuters (Michael Reynolds/EPA-EFE)

Nancy Pelosi, članica Predstavničkog doma i ključna saveznica predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joe Bidena, potpisala je pismo u kojem stoje potpisi desetine demokratskih predstavnika u Kongresu, upućeno predsjedniku SAD-a i američkom državnom sekretaru Antonyu Blinkenu, s kojim su pozvali na zaustavljanje transfera oružja Izraelu.

Podrška Pelosi za zaustavljanje transfera oružja u Izrael pokazuje da ovaj stav sve više postaje mejnstrim u stranci, ocjenjuje Reuters, prenosi Tanjug.

Pismo potpisalo još 36 demokrata

U pismu je upućen poziv Bidenovoj administraciji da provede vlastitu istragu o izraelskom zračnom napadu u kojem je u ponedeljak ubijeno sedam članova humanitarne grupe Svjetska centralna kuhinja (WCK).

“U svjetlu nedavnog napada na humanitarne radnike i humanitarne krize koja se stalno pogoršava, smatramo da je neopravdano odobravati ove transfere oružja“, navodi se u pismu.

Izraelska vojska saopćila je u petak da je otpustila dvojicu oficira i formalno izrekla opomene višim komandantima nakon što je istraga o smrti humanitarnih radnika otkrila ozbiljne greške i povrede procedure.

Biden je u četvrtak razgovarao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, kojem je rekao da Izrael mora da učini više da zaštiti civile ili će SAD promijeniti svoju politiku prema toj državi.

Ujedinjeni narodi su upozorili da Gazi prijeti glad.

Izvor: Agencije