Neizvjesna utrka: Slovaci biraju novog predsjednika

Očekuje se da će utrka biti tijesna, prema konačnim anketama objavljenim uoči izborne šutnje od četvrtka.

Slovaci biraju predsjednika između saveznika premijera i prozapadnog kandidata opozicije (Martin Divisek/EPA-EFE)

Slovaci od subote ujutro na predsjedničkim izborima biraju između prozapadnog kandidata opozicije Ivana Korčoka i kandidata vladajuće koalicije Petera Pellegrinija, saveznika premijera Roberta Fica.

O ishodu izbora ovisi hoće li Fico, koji je četvrti put preuzeo vlast u oktobru, u predsjedničkoj palači dobiti saveznika ili protivnika koji bi mogao dovesti u pitanje njegove proruske stavove i planove da reformira krivično pravo i medije, koji su povećali zabrinutost za slabljenje vladavine prava, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Neizvjesna utrka

Očekuje se da će utrka biti tijesna, prema konačnim anketama objavljenim uoči izborne šutnje od četvrtka. Analitičari su u petak predvidjeli blagu prednost za Korčoka, koji je iznenađujuće osvojio najviše glasova u prvom krugu prije dvije sedmice.

Slovački predsjednici nemaju puno izvršnih ovlasti, ali mogu uložiti veto na zakone ili zatražiti da se o njima očituje ustavni sud. Predsjednici nominiraju članove ustavnog suda, što bi moglo biti važno u nadolazećim borbama glede Ficovih reformi koje bi dramatično smanjile kazne za korupciju.

Naglasak u kampanji 60-godišnjeg Korčoka bio je na tome da se Ficu i njegovoj koaliciji ne prepuste svi izvršni položaji.

Četrdesetosmogodišnji Pellegrini je pokušao prikazati Korčoka kao ratnog huškača zbog njegove podrške za slanje oružja Ukrajini i rekao je da bi on slovačke vojnike mogao odvesti u rat, što Korčok negira.

Predsjednica u odlasku Zuzana Čaputova, advokatica za ljudska prava koja se nije kandidirala za drugi mandat, kritizirala je ratnu retoriku u televizijskom obraćanju u srijedu.

“Žao mi je što je poigravanje sa strahom bilo dio ove kampanje”, rekla je Čaputova.

“Imala sam priliku upoznati obojicu predsjedničkih kandidata tokom svojih pet godina na funkciji i mogu čiste savjesti reći da nas ni Peter Pellegrini ni Ivan Korčok neće odvesti u bilo kakav rat niti će slati naše vojnike u Ukrajinu.”

Birališta su otvorena od sedam sati ujutro do 10 sati navečer. Prva predviđanja očekuju se ubrzo nakon zatvaranja rezultata, a službeni rezultati će pristizati preko noći.

Vjerni saveznik Ukrajine

Nezavisni Korčok bio je izaslanik Slovačke u Evropskoj uniji i kasnije amabasador u Sjedinjenim Američkim Državama, prije nego što je preuzeo mjesto ministra vanjskih poslova u vladama desnog centra od 2021. do 2022. godine.

Slovačka je u to vrijeme bila vjerni saveznik Ukrajine, osiguravajući joj protuzračnu odbranu i borbene avione. Ficova vlada to je zaustavila nakon preuzimanja vlasti.

Pellegrini, sada predsjednik parlamenta, dugogodišnji je Ficov saveznik, koji ga je odabrao za mjesto premijera nakon što je Fico prisiljen odstupiti usred javnih protesta protiv korupcije nakon ubistva istraživačkog novinara 2018. godine.

Kasnije se odvojio od Fica i osnovao vlastitu stranku Hlas (Glas), liberalniju i bližu centru od Ficove populističke ljevičarske stranke SMER, ali zajedno s Ficom i nacionalističkim SNS-om je formirao vladu prošlog oktobra.

Izvor: Agencije