Kuba građanima osigurava obroke kako bi smanjila napetosti nakon protesta

Kuba od revolucije Fidela Castra 1959. svojim građanima osigurava mjesečne obroke osnovnih namirnica poput riže, graha, šećera, ulja i kafe.

Kuba ima poteškoća s prikupljanjem sredstava potrebnih za finansiranje socijalnih programa (EPA-EFE/Ernesto Mastrascusa)

Kubanski predsjednik Miguel Diaz-Canel je u četvrtak rekao da je njegova komunistička vlada osigurala subvencionirane obroke za svoje građane, što predstavlja pokušaj smanjivanja tenzija svega dvije sedmice nakon što su demonstranti izašli na ulice zbog rasprostranjenih nestašica, piše Reuters, prenosi Hina.

Diaz-Canel, koji je gostovao u podnevnoj informativnoj emisiji na televiziji, rekao je da je njegova vlada uložila “ogroman napor” da se osigura hrana za 11 miliona stanovnika otočne države.

“April i maj će biti mjeseci s boljim izgledima. Kubanska vlada će nastaviti biti predana tome da narodu osigura osnovne namirnice”, kazao je.

Do optimistične poruke je došlo nakon što je ove sedmice Kina donirala Kubi 70 tona riže, što je bila prva od šest pošiljki, kojima će Peking na Kubu dostaviti ukupno 400 tona namirnica.

Diaz-Canel je u četvrtak u Havani primio Luoa Zhaohuija, čelnika Kineske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju, prema kubanskim državnim medijima.

“Pružili ste ruku Kubi u krajnje kompleksnom ekonomskom i društvenom trenutku”, rekao je kubanski predsjednik kineskom dužnosniku.

Kuba od revolucije Fidela Castra 1959. svojim građanima osigurava mjesečne obroke osnovnih namirnica poput riže, graha, šećera, ulja i kafe, ali oni su se tokom godina sve više smanjivali jer je ekonomska kriza dovela do nestašica i visokih cijena.

Nestašice i nestanci struje u trajanju između 10 i 20 sati diljem zemlje potaknuli su nekoliko stotina hiljada demonstranata da 17. marta izađu na ulice grada Santiago de Cuba, koji se duže vrijeme smatra vladinim uporištem, te obližnjih gradova Bayamo i Matanzas.

Namirnice osigurane do juna

Vlada posljednjih dana ubrzano djeluje kako bi smanjila napetosti te je gotovo odmah povećala proizvodnju električne energije i uglavnom riješila problem snabdijevanja s kojim se otok mjesecima suočava. Protesti su se otada smirili.

Oscar Perez, zamjenik ministra za međunarodnu trgovinu, u četvrtak je u državnoj informativnoj emisiji rekao da će životne namirnice biti osigurane do juna.

“Možemo nedvojbeno potvrditi da imamo dostupnost osnovnih proizvoda poput riže do juna”, kazao je.

Dodao je da država također radi na tome da osigura pšenično brašno za proizvodnju hljeba i mlijeko za djecu, također do juna.

Kubanski program obroka mjesečno košta 230 miliona dolara, prema informativnoj emisiji.

Kuba ima poteškoća s prikupljanjem sredstava potrebnih za finansiranje socijalnih programa, što je rezultat teških američkih sankcija, neučinkovite planske privrede i turističkog sektora koji se sporo oporavlja nakon pandemije koronavirusa.

Izvor: Agencije