Šest osoba poginulo u ruskom napadu dronovima na Harkov

Harkov se nalazi na sjeveroistoku Ukrajine i česta je ruska meta, a napadi su se intenzivirali posljednjih sedmica. 

U srijedu su u napadu drona na Harkov poginule četiri osobe, a stambeni blokovi bilježe teška oštećenja (Viacheslav Ratynskyi/Reuters)

Najmanje šest osoba je poginulo u napadu ruskih dronova na ukrajinski grad Harkov, saopćili su lokalni zvaničnici.

Gradonačelnik Ihor Terekhov rekao je da su rano jutros bespilotne letjelice iranske proizvodnje Shahed pogodile nekoliko zgrada, uključujući stambene blokove, javlja BBC, prenosi Fena.

Ukrajinska nacionalna policija, također na Telegramu, napisala je da je napad izveden dronovima, a vijest je potkrijepila slikama požara koji su izbili na gradskim ulicama i pored zgrada, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Javna televizija Suspilne javila je da je visoka stambena zgrada u četvrti Shevchenkivskyi oštećena, a jedna trgovina zapaljena. Drugi mediji navode da je do napada došlo nešto iza ponoći.

Česta ruska meta

Sinehubov je ranije izvijestio o napadu na stambenu zgradu u Harkovu i raketnom napadu na selo koje se nalazi sjeverno od grada.

Upozorenje na zračni napad ostalo je na snazi nekoliko sati nakon udara za Harkov i za veći dio zemlje, uključujući Kijev.

Harkov se nalazi na sjeveroistoku Ukrajine i česta je ruska meta, a napadi su se intenzivirali posljednjih sedmica.

U srijedu su u napadu drona na grad poginule četiri osobe, a stambeni blokovi bilježe teška oštećenja.

Šef štaba ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, Andrij Jermak, rekao je za Politico u intervjuu objavljenom u četvrtak, da vidi Harkov kao najvjerovatniji cilj bilo koje nove ruske ofenzive u maju ili junu.

Izvor: Agencije