Odbijen Trumpov zahtjev o povjerljivim dokumentima

Donald Trump, bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, za dlaku je zaustavio moguću zapljenu imovine.

Nisu riješeni Trumpovi agrumenti da ima predsjednički imunitet i da je selektivno na meti tužilaca (Brendan McDermid/Reuters)

Američka okružna sutkinja Aileen Cannon odbila je argument Donalda Trumpa da bi slučaj, koji optužuje bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država da je nezakonito držao povjerljive dokumente, trebao biti odbačen jer je smatrao da je to njegova lična evidencija.

Trump je tvrdio da je zadržao visoko povjerljive dokumente na imanju na Floridi na osnovu američkog zakona koji dozvoljava bivšim predsjednicima da zadrže ličnu evidenciju koja nema veze s njihovim službenim odgovornostima, prenosi Tanjug navode Reutersa.

Meta tužilaca

Cannon je na ročištu održanom 14. marta izrazila skepticizam prema slučaju na osnovu Trumpovog argumenta, ali je rekla da on može imati “nekog utjecaja” u okviru odbrane na suđenju.

Ona je 18. marta zatražila i od Trumpa i od specijalnog savjetnika Jacka Smitha, koji je pokrenuo slučaj, da predlože uputstva budućoj poroti o tome kako da razmotri Trumpove tvrdnje da su dokumenti bili lični.

Nisu riješeni Trumpovi agrumenti da ima predsjednički imunitet i da je selektivno na meti tužilaca.

Njujorški sudija Arthur Engoron održat će 22. aprila i ročište o garanciji od 175 miliona dolara koju je Trump povjerio dok se žalio na presudu o prevari od 454 miliona dolara protiv njega, saopćilo je Državno tužilaštvo, nakon što je zatražilo više detalja o ovom slučaju.

Trump je za dlaku zaustavio moguću zapljenu imovine kada je žalbeni sud 25. marta pristao da donese pauzu u izvršenju presude ako u roku od deset dana položi garanciju u iznosu od 175 miliona dolara, što je i učinio 1. aprila.

Državna tužiteljica iz New Yorka Letitia James navodi kako Trump mora ponuditi dokaz da kompanija koju je naveo za knjiženje imovine Knight Specialty Insurance Company ima dovoljno sredstava da isplati iznos ako njegova žalba bude odbačena.

Saslušanje u septembru

Apelacioni sud u New Yorku dao je bivšem predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trumpu deset dana da plati 175 miliona dolara za žalbu na presudu za prevaru.

Trump je dobio pauzu svoje presude o građanskoj prevari vrijednoj 454 miliona dolara i time izbjegao zapljenu imovine. Ukoliko ne bude uplatio sumu koja mu je određena, vlasti New Yorka bi mogle oduzeti neke od njegovih nekretnina. U slučaju da Trumpova žalba bude usvojena i optužbe odbačene, on neće morati ništa platiti državi i garancija koju je dao bit će mu vraćena.

Isti sud će saslušati Trumpove argumente u septembru, nekoliko sedmica pred predsjedničke izbore koji će biti održani 5. novembra.

Sud je ranije presudio da su Trump i njegova kompanija nezakonito preuveličavali vrijednost svog bogatstva i manipulisali vrijednošću imovine kako bi dobili povoljne kredite od banaka i povoljne uvjete od osiguravajućih kompanija.

Izvor: Agencije