Salwan Momika koji je spaljivao Kur'ane uhapšen u Norveškoj

Momika stoji iza velikog broja spaljivanja Kur'ana širom Švedske, a nekoliko njih dovelo je do nereda i nemira.

Salwan Momika u pratnji švedske policije ispred iračke ambasade u Štokholmu (TT News Agency/Caisa Rasmussen via REUTERS)

Norveška policija uhapsila je iračkog aktivistu i organizatora skupova za paljenje Kur'ana Salwana Momiku i deportovaće ga u Švedsku, prenosi Tanjug.

“Deportacija će se sprovesti čim budu stvoreni formalni i praktični uslovi“, navodi se u presudi Okružnog suda u Oslu.

Napominje se da je Momika uhapšen 28. marta, nakon što je izjavio za švedske medije da je otišao u Norvešku da zatraži azil, jer ga “Švedska ne poštuje” prenosi švedski javni servis SVT.

“Švedska prihvata samo teroriste kojima su odobreni azil i zaštita, dok deportuje filozofe i mislioce”, rekao je tada Momika.

Davanje netačnih informacija

Momiki je privremena boravišna dozvola u Švedskoj ukinuta u oktobru prošle godine zbog davanja netačnih informacija prilikom prijave, a odobrena mu je nova dozvola za privremeni boravak do 16. aprila, jer zbog ugroženosti ne može biti deportovan u matičnu zemlju.

Posljednjih godina, Momika stoji iza velikog broja spaljivanja Kur'ana širom Švedske, a nekoliko njih dovelo je do nereda i nemira.

On je u Švedsku stigao 2018. godine, a trogodišnju boravišnu vizu dobio je u aprilu 2021. godine.

Arapski mediji pišu da je Momika, 37-godišnji hrišćanin iz distrikta Al Hamdanija, istočno od Mosula, “oportunista željan pažnje javnosti”.

Izvor: Agencije