SAD neće obuzdati Izrael, a arapski svijet slaba tačka Gaze

Biden govori o neophodnosti zaštite humanitarnih radnika dok se velike pošiljke oružja šalju u Izrael, navode stručnjaci.

Izraelska vojska izvršila ciljani napad na humanitarce Svjetske centralne kuhinje (Ahmed Zakot / Reuters)

Čini se da su Sjedinjene Američke Države odlučne da ne poduzimaju bilo kakve korake kako bi stavile tačku na svakodnevne zločine koje Izrael čini nad civilima i humanitarnim radnicima u Pojasu Gaze, dok su se stavovi Arapa pretvorili u slabu tačku Pojasa, kažu stručnjaci.

Uprkos ciljanom napadu izraelske vojske na humanitarce Svjetske centralne kuhinje, zvaničnik iz Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby potvrdio je da Washington ne planira istražiti ovaj incident. To nije sve, nego je rekao da Sjedinjene Američke Države nemaju nikakve dokaze da je Izrael prekršio međunarodno pravo tokom cijelog ovog rata.

Ove izjave su dokaz da administracija predsjednika Joea Bidena nije spremna poduzeti bilo kakav korak koji bi zaustavio izraelske zločine, kako je rekao bivši američki diplomata Charles Dunn, te da je jedino što Washington čini izražavanje žaljenja.

Nekonzistentan stav

U programu “Gaza… Šta dalje?” Dunn je rekao da izjave Bidenove administracije “nisu logički povezane i, stoga, ne šalju jasnu poruku”.

Ali žalosno je, kaže Dunn, da John Kirby nastavlja naglašavati pravo Izraela da se brani i kada to više nije slučaj. Mnogi u Demokratskoj stranci, kako kaže, počeli su shvaćati tu činjenicu, što je prouzrokovalo krizu za Bidena.

Hassan Ayoub, profesor političkih nauka na Univerzitetu Al-Najah smatra da je Bidenova administracija “dala izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu zeleno svjetlo kakvo do sada nije viđeno, a njemu je potrebna samo polovina tog svjetla da počini sve zločine koje može počiniti”.

Bidenova administracija je to shvatila, što je navelo američkog predsjednika da promijeni ton u posljednje vrijeme, ali Kirby i drugi zvaničnici administracije žure da opovrgnu Bidenove izjave, kaže Ayoub.

Stoga, najviše što Washington može učiniti, prema Ayoubovom mišljenju, jeste da prihvati rezultate izraelske istrage koja će se završiti na tome da je sve bilo rezultat greške, jer zna da ima moć koja mu omogućava da ubija bez odgovornosti.

Teška situacija

Govoreći o razlogu ovakvog američkog stava, koji ugrožava reputaciju Washingtona na globalnom nivou, Dunn kaže da je Bidenova administracija u teškoj situaciji “jer ima mnogo političkih razloga s kojima se mora pozabaviti dok govori o trenutnoj strašnoj situaciji”. Dodaje da “Biden govori o neophodnosti zaštite humanitarnih radnika dok se velike pošiljke oružja šalju u Izrael”.

Sa ove tačke gledišta, Dunn smatra da Washington ide dvjema linijama koje nemaju dodirnih tačaka. On čak i ne zna više šta Amerika želi od ovoga što se dešava kako bi zauzeo efikasan stav, posebno u pogledu humanitarne krize koja će se pogoršati u narednim sedmicama, prema njegovom mišljenju.

Uprkos do sada neviđenom stanju bijesa u Americi zbog Izraela i američke vojne podrške njemu, postoji podudaranje između dvije stranke, posebno u Kongresu, u pogledu nastavka podrške Tel Avivu, kaže Dunn, ističući Bidenovu potvrdu da nastavlja podršku Izraelu.

S obzirom na to da su Sjedinjene Američke Države u izbornoj godini, Dunn smatra da Biden neće poduzeti efikasan korak protiv Izraela “shodno dokazima da njegove političke i vojne odluke ne podržavaju prekid vatre i isporuku pomoći o kojoj on govori”. Iako američka administracija može učiniti mnogo političkih i diplomatskih koraka, malo je vjerovatno da će to učiniti u izbornoj godini, kaže Dunn.

Ajoub ide dalje od Dunnove izjave pa kaže da je američka pozicija „gora od izraelske, jer je ponašanje Izraela u Gazi i na Zapadnoj obali otišlo toliko daleko da je onemogućio djelovanje Washingtona, tako da su zemlje poput Kanade, Britanije i Holandije zauzele efikasnije stavove od njega“.

Washington svojim stavom prema Izraelu “nije pokazao nikakvo poštovanje prema pravilima Alijanse jer nije u stanju da potčini jednog od svojih najmanjih saveznika (Izrael), pa šta može s nekim velikim saveznikom poput Britanije ili Kanade.”

O prirodi odnosa između Amerike i Izraela Dunnn kaže da “nije moguće utvrditi ko koga kontroliše”, ali je siguran da je Washington “zarobljenik vlastite dugoročne politike koja je sada vidljiva u Kongresu”.

Stanje anarhije

O ovakvom ponašanju Izraela, kada je riječ o isporuci humanitarne pomoći i o humanitarnim radnicima, Ajoub kaže da izraelska eskalacija u regionu sramoti Sjedinjene Američke Države, naglašavajući da Tel Aviv “ne mari za isporuku pomoći stanovnicima Gaze te radi na sprečavanju bilo kakve organizirane distribucije pomoći, stvarajući stanje anarhije i mogućeg građanskog rata u Pojasu”.

Ajoub to objašnjava željom Izraela da natjera Palestince da prihvate njegove uvjete, među kojima su: odsijecanje 30 posto teritorije Pojasa Gaze, stalno vojno prisustvo tamo i formiranje arapskih mirovnih snaga u Gazi.

Međutim, Ajoub kaže da ono što je najčudnije u aktuelnom ratu je to da je pozicija arapskih zemalja „najslabija, jer nisu spremne priznati da se svijet mijenja i da Sjedinjene Američke Države više nisu gospodari svijeta“. Naglašava da je pozicija arapskog svijeta „postala najveća slabost onoga što se dešava u Gazi“.

Izvor: Al Jazeera