Rusija: Odnosi s NATO-om ‘na nuli’, ali Moskva ne traži otvoreni sukob

NATO kaže da pomaže Ukrajini suočenoj s ruskom agresijom te je Kijev opskrbio naprednim oružjem, obukom i obavještajnim podacima.

Putin je u februaru rekao da bi direktni sukob između Rusije i NATO-a značio da je planet na korak do trećeg svjetskog rata (Sputnik/Mikhail Metzel/Kremlin via REUTERS)

Odnosi Rusije i NATO-a se pogoršavaju, ali Moskva ne namjerava ulaziti u sukob s nekom zemljom NATO-a, rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksander Gruško u intervjuu objavljenom u četvrtak, javlja Hina.

U komentarima povodom obilježavanja 75. godišnjice NATO-a, Gruško je za rusku državnu novinsku agenciju RIA rekao da se odnosi “predvidljivo i namjerno” pogoršavaju, a sve kanale dijaloga između Moskve i Saveza Washington i Bruxelles doveli su do razine “kritične nule”.

“Je li vojni blok spreman za otvoreni sukob s Rusijom? Trebate pitati same članice NATO-a. U svakom slučaju, nemamo takve namjere u pogledu zemalja članica saveza”, rekao je Gruško.

NATO pomaže Ukrajini u borbi za opstanak

Predsjednik Vladimir Putin pokrenuo je ono što je nazvao svojom “specijalnom vojnom operacijom” u Ukrajini 2022. s ciljem da spriječi širenje utjecaja NATO-a blizu Rusije. Ali rat je poslužio za poticanje saveza koji se proširio na 32 članice primanjem Finske i Švedske.

NATO kaže da pomaže Ukrajini u borbi za opstanak, suočenoj s ruskom agresijom te je Kijev opskrbio naprednim oružjem, obukom i obavještajnim podacima.

Rusija kaže da to NATO savez čini de facto stranom u sukobu. Putin je u februaru rekao da bi direktni sukob između Rusije i NATO-a značio da je planet na korak do trećeg svjetskog rata.

Izvor: Agencije