Kremlj tvrdi da su Rusija i NATO sada u ‘direktnom sukobu’

NATO je već uključen u sukob u Ukrajini i nastavlja se približavati našim granicama te širi svoju vojnu infrastrukturu sve bliže našim granicama, kaže glasnogovornik Kremlja.

Glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov (Vladimir Pirogov / Reuters)

Rusija i NATO su sada u “direktnom sukobu”, saopćio je Kremlj u trenutku kada zapadni vojni savez obilježava 75. godišnjicu osnivanja.

Predsjednik Vladimir Putin pokrenuo je u februaru 2022. invaziju na Ukrajinu kako bi spriječio NATO da se previše približi Rusiji, no taj je rat dao novi polet zapadnom vojnom savezu u koji su naposljetku ušle Finska i Švedska te je broj članica NATO-a narastao na 32 zemlje.

Nakon što je  glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova u srijedu rekla da se NATO vratio hladnoratovskom mentalnom sklopu, glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov danas je novinarima rekao da su “odnosi između Rusije i NATO-a pali na nivo direktnog sukoba”, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Prema njegovim riječima, NATO je “već uključen u sukob u Ukrajini i nastavlja se približavati našim granicama te širi svoju vojnu infrastrukturu sve bliže našim granicama”.

Rusija ‘prevarena’

Putin je u više navrata rekao da je zapadni svijet nakon hladnog rata i raspada Varšavskog pakta prevario Rusiju širenjem NATO-a na istok i primanjem u članstvo država istočne Evrope te tri baltičke države koje su bile dio Sovjetskog saveza.

Zapad odbacuje tu tvrdnju i tvrdi da je NATO odbrambeni savez te da je pristupanje bivših članica Varšavskog pakta i baltičkih zemalja bio njihov demokratski izbor nakon decenija komunističke vladavine.

NATO tvrdi da pomaže Ukrajini u borbi za opstanak te opskrbljuje Kijev modernim naoružanjem, obukom i obavještajnim podacima.

Rusija tvrdi da je NATO time de facto postao strana u sukobu.

Izvor: Agencije