Izraelska vojska prekida odmor svojih jedinica i otvara istragu o neuspjehu 7. oktobra

Vojska je saopćila da je Izrael u ratnom stanju, te da je raspored snaga podložan kontinuiranoj procjeni, shodno potrebama.

Rukovodstvo izraelske vojske pristaje da otvori istragu o neuspjehu prošlog 7. oktobra (AP Photo/Ohad Zwigenberg)

Izraelska vojska najavila je suspenziju davanja odsustva svim borbenim jedinicama, dok su izraelski mediji objavili da je načelnik Generalštaba odobrio plan za pokretanje interne istrage o neuspjehu tokom Hamasovog napada 7. oktobra prošle godine.

U saopćenju izraelske vojske nakon sastanka za procjenu bezbjedonosne situacije u regionu navodi se: “Prema procjeni trenutne situacije, odlučeno je da se privremeno obustavi odsustvo svih borbenih jedinica izraelskih odbrambenih snaga”.

Vojska je saopćila da je Izrael u ratnom stanju, te da je raspored snaga podložan kontinuiranoj procjeni, shodno potrebama.

Interne istrage

U tom kontekstu, Izraelska radiodifuzna korporacija izvijestila je da je načelnik Generalštaba odobrio metodu provođenja internih istraga o neuspjehu u rješavanju napada palestinskog otpora na izraelska naselja u okolini Pojasa Gaze 7. oktobra.

Prema planu, istrazi će biti podvrgnuti izraelski oficiri iz Južne komande, Ratnog vazduhoplovstva i Vojne obavještajne službe.

Izraelska radiodifuzna uprava je objasnila da plan predviđa istragu šest komandanata divizija koji su predvodili snage na terenu u Južnoj komandi.

Izvor: Al Jazeera i agencije