Izrael ubio više humanitaraca u Gazi nego što je poginulo u svijetu za 30 godina

Najmanje 203 humanitarna radnika ubijena su u Gazi od 7. oktobra, pokazuje izvještaj Baze podataka o sigurnosti humanitarnih radnika.

Američka humanitarna organizacija za hranu potvrdila je da je sedam njenih humanitarnih radnika ubijeno u izraelskom napadu u ponedjeljak u Pojasu Gaze (Ahmed Zakot / Reuters)

Izrael je ubio više humanitarnih radnika u Pojasu Gaze u šest mjeseci nego što je poginulo u svim zemljama svijeta u posljednjih 30 godina, prema izvještaju Baze podataka o sigurnosti humanitarnih radnika (AWSD).

Otkako su Brigade Al-Qassam, vojno krilo Hamasa, pokrenule napad na Izrael 7. oktobra prošle godine, najmanje 203 humanitarna radnika su ubijena u izraelskim napadima, navedeno je u izvještaju, prenosi Anadolija.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres rekao je da je situacija “nesavjesna”.

Guterres je prošle sedmice izrazio zabrinutost zbog stalnog sprečavanja humanitarnih radnika UN-a da obavljaju svoje dužnosti u opkoljenom Pojasu Gaze, posebno u sjevernom dijelu palestinske enklave.

Američka humanitarna organizacija za hranu World Central Kitchen (WCK) potvrdila je da je sedam njenih humanitarnih radnika ubijeno u izraelskom napadu u ponedjeljak u Pojasu Gaze.

Radnici su bili državljani Australije, Poljske, Velike Britanije i Palestine, kao i američko-kanadski dvojni državljanin.

UN je saopćio da obustavljaju noćno kretanje svog osoblja najmanje 48 sati nakon napada.

Pozivi na istragu

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Njemačke Sebastian Fischer rekao je da Berlin “očekuje od izraelske vlade da prilagodi svoje operacije kako bi civili bili bolje zaštićeni, a to se, naravno, posebno odnosi na žene i muškarce u humanitarnoj pomoći”.

“Izraelska vlada mora brzo i temeljito istražiti ovaj užasan incident”, napisala je ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock na društvenoj mreži X.

Kanada je osudila napad na humanitarne radnike WCK-a i zatražila punu istragu.

Australijski premijer Anthony Albanese zatražio je odgovornost Izraela za incident.

“Australija očekuje punu odgovornost za smrt humanitarnih radnika, što je potpuno neprihvatljivo”, rekao je Albanese.

SAD je, također, pozvao Izrael da brzo provede istragu.

“Humanitarni radnici moraju biti zaštićeni dok dostavljaju pomoć koja je očajnički potrebna”, rekla je glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Adrienne Watson.

Poljska je zatražila objašnjenje od Izraela zbog smrtonosnog napada na humanitarne radnike, uključujući jednog poljskog državljanina.

Poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski “odmah je kontaktirao izraelskog ambasadora i zatražio objašnjenja”, rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Andrzej Szejna.

Izvor: Agencije