Amnesty International upozorava na ‘zapanjujući porast’ pogubljenja u Iranu

Broj pogubljenja u 2023. najviši je od 2015. i bilježi porast od 48 posto u poređenju sa 2022. i 172 posto u poređenju sa 2021. godinom, navodi Amnesty International.

Od početka ove godine u Iranu je obavljeno 95 egzekucija (Paul Zinken / EPA)

Iranski zatvori postali su prava “mjesta masakra” u 2023. godini, s najmanje 853 pogubljenja od kojih je više od polovine bilo povezano s krivičnim djelima u vezi s drogom, obajvio je Amnesty International.

Broj pogubljenja u 2023. najviši je od 2015. i bilježi porast od 48 posto u poređenju sa 2022. i 172 posto u poređenju sa 2021. godinom, navodi Amnesty koji poziva međunarodnu zajednicu da poduzme mjere kako bi se “zaustavio užasan val pogubljenja”.

U saopćenju se dodaje da je od početka ove godine obavljeno 95 egzekucija, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

“Iranske vlasti su pooštrile smrtnu kaznu u cilju širenja straha među stanovništvom i jačanja vlasti, nakon protesta Žena, život, sloboda”, optužuje Amnesty.

Val protesta potresao je Iran mjesecima nakon smrti u pritvoru mlade iranske Kurtkinje Mahse Amini u septembru 2022. godine, koju je uhapsila policija za moral zbog nepoštivanja strogih pravila oblačenja.

‘Zapanjujući porast’ pogubljenja

Devet osoba je pogubljeno u vezi s tim ustankom, prema nevladinoj organizaciji.

“U nedostatku snažnog globalnog odgovora, iranske vlasti će se osjećati ovlaštene nekažnjeno pogubiti još hiljade ljudi u godinama koje dolaze”, kaže Diana Eltahawy, zamjenica regionalnog direktora za Bliski Istok u saopćenju.

Primjećujući “zapanjujući porast” pogubljenja povezanih s drogom, Amnesty, za kojeg su iranski zatvori postali “mjesta masakra”, osuđuje “ubilačku politiku Islamske Republike protiv droge”.

Naglašava i da je 2023. godinu “obilježilo šokantno intenziviranje primjene smrtne kazne nad maloljetnim prijestupnicima, s egzekucijom 17-godišnjeg mladića i četvero mladih osuđenih za zločine počinjene u dobi do 18 godina”, napominje organizacija.

Pogubljenja u Iranu vrše se najčešće vješanjem, ponekad i javnim.

Izvor: Agencije