UNRWA: Najmanje 176 zaposlenika ubijeno od početka rata u Gazi

Humanitarni radnici nisu meta i moraju biti zaštićeni u svakom trenutku. Izrael i dalje uskraćuje UNRWA-i pristup dostave pomoći sjeveru Pojasa Gaze, navode iz organizacije.

UNRWA je najveća humanitarna organizacija u Gazi i smatra se okosnicom operacija humanitarne pomoći (Mussa Qawasma/Reuters)

Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice (UNRWA) saopštila je da je od početka izraelskih napada na Pojas Gaze ubijeno najmanje 176 njenih radnika, javlja Anadolija.

“Humanitarni radnici nisu meta i moraju biti zaštićeni u svakom trenutku. Izrael i dalje uskraćuje UNRWA-i pristup dostave pomoći sjeveru Pojasa Gaze”, navelo je rukovodstvo organizacije na društvenoj mreži X.

Glasnogovornik Ujedinjenih nacija Stephane Dujarric jučer je rekao da je najmanje 196 humanitarnih radnika ubijeno u Pojasu Gaze od 7. oktobra.

Dujarric je palestinsku teritoriju opisao kao “jedno od najopasnijih mjesta na svijetu za rad” za humanitarne radnike.

Nastavak podrške

UNRWA je najveća humanitarna organizacija u Gazi i smatra se okosnicom operacija humanitarne pomoći.

Nakon izraelske optužbe da su neki od članova te UN-ove agencije bili umiješani u Hamasove napade na Izrael, najmanje 17 zemalja, uključujući SAD, Veliku Britaniju, Australiju i mnoge zemlje Evropske unije, obustavilo je podršku UNRWA-i.

Međutim, nekoliko zemalja, uključujući Francusku, Švedsku, Kanadu i Japan, najavilo je nastavak podrške UNRWA-i prošlog mjeseca.

Izvor: Agencije