U ruskom raketnom napadu u Dnjepru 18 povrijeđenih

Rusija je nedavno pojačala svoje napade na Ukrajinu, izvodeći 22. marta najveći napad na mrežnu infrastrukturu tokom dvogodišnjeg rata.

Visoki komesar UN-a za ljudska prava Volker Turk objavio je da je u Ukrajini poginulo više od 10.500 civila (Gleb Garanich/Reuters)

U ruskom raketnom napadu oštećena je obrazovna ustanova u ukrajinskom gradu Dnjepru i povrijeđeno 18 osoba, saopćile su ukrajinske lokalne vlasti.

Dvanaest osoba je zadržano u bolnici, uključujući petero djece, saopćio je na Telegramu regionalni guverner Serhij Lisak. Obim povreda opisao je kao umjeren, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

Rusija je nedavno pojačala svoje napade na Ukrajinu, izvodeći 22. marta najveći napad na mrežnu infrastrukturu tokom dvogodišnjeg rata.

Također je povećala upotrebu balističkih projektila koje je teže presresti.

Rusija negira da namjerno napada civile, iako je rat koji je počeo njenom invazijom punog obima u februaru 2022. godine rezultirao smrću hiljada ljudi, iseljenjem miliona i uništenjem ukrajinskih gradova.

UN: Poginulo više od 10.500 civila

Održan je interaktivni dijalog o izvještaju Visokog komesara UN-a za ljudska prava pod nazivom “Ljudska prava u Ukrajini.”

Visoki komesar Ujedinjenih naroda za ljudska prava Volker Turk objavio je da je u Ukrajini, gdje se nastavlja rat s Rusijom, poginulo više od 10.500 civila, a povrijeđeno više od 20.000.

Turk, čija je videoporuka objavljena na sastanku, napomenuo je da su čuli različite priče o ljudskoj patnji koju svakodnevno doživljavaju u Ukrajini, prenosi Anadolija.

“Bojim se da je svijet otupio na ovu krizu”, rekao je Turk.

Podsjetio je da je rusko-ukrajinski rat počeo u februaru 2022. godine. Naveo je da su ruske oružane snage u posljednje dvije godine uveliko prekršile međunarodno pravo o ljudskim pravima i humanitarnom pravu.

Ističući da je vrijeme da se okonča ovaj rat, Turk je dodao da rane nanesene ratom treba zaliječiti.

Izvor: Agencije