Trump ispred Bidena u ključnim saveznim državama

Bivši predsjednik ima prednost nad aktuelnim u šest od sedam država koje tradicionalno nisu naklonjene nijednoj partiji.

Više od polovine ispitanika reklo je da odobravaju ono što je radio Trump, u poređenju sa 38 posto kada je riječ o Bidenu (REUTERS/Brian Snyder)

Najvjerovatniji kandidat republikanaca na predsjedničkim izborima u SAD-u Donald Trump trenutno ima veću podršku birača od aktuelnog predsjednika Joea Bidena u šest od sedam saveznih država koje tradicionalno nisu većinski naklonjene niti Republikanskoj, niti Demokratskoj partiji.

Anketa koju je proveo Wall Street Journal pokazala je da Trump vodi u Pennsylvaniji, Michiganu, Arizoni, Georgiji, Nevadi i Sjevernoj Karolini, dok u Wisconsinu i on i Bajden imaju po 46 posto podrške, prenio je FoNet, pozivajući se na Politico.

Dosta neodlučnih birača

Prije četiri godine Biden je ključnu prednost u odnosu na Trumpa stekao pobijedivši u tih šest država, a Trumpu je pripala samo Sjeverna Karolina. Trenutni odnos snaga do izbora u novembru mogao bi se promijeniti, jer je dosta birača neodlučno – od 13 posto u Džordžiji, do osam posto u Michiganu, Nevadi, Sjevernoj Karolini i Wisconsinu.

Birači su odgovarali i na pitanje da li su zadovoljniji radom Trumpa, dok je bio predsjednik, ili onim što radi Biden i ponovo je bivši predsjednik dobio bolje ocjene. Više od polovine ispitanika, 51 posto, reklo je da odobravaju ono što je radio Trump, u poređenju sa 38 posto kada je riječ o Bidenu.

Izvor: Agencije