Snimci pokušaja demonstranata da upadnu u Netanyahuovu kuću zaokupili društvene mreže

Demonstranti smatraju Netanyahua odgovornim što se nije suprotstavio operaciji Potop al-Aksa, koju je pokrenuo palestinski otpor protiv okupacije 7. oktobra prošle godine.

Demonstranti su došli do kuće izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, ignorišući uputstva izraelske policije koja ih je pokušala zaustaviti (EPA-EFE/ABIR SULTAN)

Videosnimci koje su objavili korisnici društvenih mreža, prikazuju desetke hiljada izraelskih demonstranata, među kojima i porodice zatvorenika u Gazi, kako izlaze na ulicu, tražeći smjenu vlade i postizanje sporazuma o razmjeni zatvorenika s Islamskim pokretom otpora Hamasom.

Demonstranti su napredovali prema kući izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, ignorišući uputstva izraelske policije koja ih je pokušala spriječiti u pokušaju probijanja ograda. Policija ih je napala kada su stigli do sigurnosnih kapija Netanyahuove kuće.

Korisnici društvenih mreža na arapskom i međunarodnom nivou širili su videosnimke protesta i nemira koji se odvijaju na izraelskim ulicama u utorak u velikim razmjerima, toliko da su se neki zapitali: „Približava li se Izrael drugom političkom atentatu?“ Govorili su o opasnom razvoju događaja protiv Izraelske okupacione vlade.

Neki su rekli da su protesti i nasilni sukobi u Tel Avivu između demonstranata i policije ispred Netanyahuove kuće samo naznaka kraja njegove vladavine te da su događaji blizu izmicanja kontroli.

Zvaničnik izraelske Agencije za unutrašnju sigurnost (Shin Bet) rekao je u srijedu za list Haaretz da su protesti kod Netanyahuove kuće prešli crvene linije i mogli su se završiti pucnjavom na demonstrante.

U proteklim sedmicama protestovali su tražeći da Netanyahu napusti vlast i održi prijevremene izbore. Porodice izraelskih zatvorenika koje drži Hamas zaprijetile su spaljivanjem Izraela ako se ne postigne dogovor o razmjeni.

Izvor: Al Jazeera i agencije