Predsjednici SAD-a i Kine: Prvi telefonski razgovor od novembarskog samita

Predsjednici su razgovarali o Tajvanu uoči inauguracije izabranog predsjednika tog ostrva Lai Ching-tea u maju.

Predsjednici SAD-a i Kine razgovarali su o Tajvanu, Al-u i pitanjima sigurnosti (Kevin Lamarque/Reuters)

Predsjednici Sjedinjenih Američkih Država i Kine, Joseph Biden i Xi Jinping razgovarali su o Tajvanu, vještačkoj inteligenciji i sigurnosnim pitanjima, u telefonskom razgovoru koji treba da pokaže povratak redovnom dijalogu dvije sile.

To je bio njihov prvi telefonski razgovor od novembarskog samita u Kaliforniji kada je došlo do obnavljanja veza vojske dvije zemlje i obećanja o poboljšanju saradnje na zaustavljanju protoka smrtonosnog fentanila iz Kine, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Poziv je uslijedio prije najavljene posjete u četvrtak Kini, američke ministrice finansija Janet Yellen. U narednim sedmicama je planirana i posjeta šefa američke diplomatije Antony Blinkena.

Biden se založio za trajni dijalog na svim nivoima vlasti, vjerujući da je to ključno za održavanje konkurencije dvije ogromne ekonomije i nuklearnih sila od zaoštravanja tenzija.

Predsjednici su razgovarali o Tajvanu uoči inauguracije izabranog predsjednika tog ostrva Lai Ching-tea u maju. Lai je obećao da će sačuvati ‘de facto’ nezavisnost Tajvana od Kine.

‘Jedna Kina’

Biden je potvrdio dugogodišnju politiku Sjedinjenih Američkih Država – “Jedna Kina”, ali je ponovio da se SAD protivi bilo kakvim sredstvima prinude da se Tajvan stavi pod kontrolu Pekinga. Kina smatra Tajvan unutrašnjim pitanjem i energično protestuje zbog podrške SAD-a tom ostrvu.

Biden je u razgovoru sa predsjednikom Kine zatražio da ta zemlja učini više kako bi ispunila svoje obaveze da zaustavi protok ilegalnih narkotika i zaustavi njihov izvoz. Obećanje je dato na samitu u Kaliforniji prošle godine.

Američki predsjednik je upozorio Xi Jinpinga na umiješanost u predsjedničke izbore u SAD-u zakazane ove godine u novembru, kao i na kontinuirane zlonamjerne cyber napade na američku infrastrukturu.

Biden je izrazio zabrinutost u vezi sa ljudskim pravima u Kini, uključujući novi restriktivni zakon o nacionalnoj sigurnosti Hong Konga i tretman Kine prema manjinskim grupama. Biden je spomenuo i težak položaj Amerikanaca zatočenih u Kini ili kojima je zabranjeno da napuste Kinu.

Predsjednik SAD-a je govorio i o vezama Kine i Rusije, koja želi da obnovi svoju industriju dok napreduje sa svojom invazijom na Ukrajinu.

Biden je također pozvao Peking da iskoristi svoj uticaj na Sjevernu Koreju kako bi obuzdao izolovanu i nestalnu nuklearnu zemlju.

Američki predsjednik je izrazio zabrinutost zbog kineske “nepoštene ekonomske prakse”, rekao je neimenovani američki zvaničnik.

Izvor: Agencije