Palestina traži ponovno razmatranje zahtjeva za članstvo u UN-u

Palestina je podnijela zahtjev za punopravno članstvo u UN-u 2011. godine, ali nije dobila potrebnu podršku u Vijeću sigurnosti UN-a.

Pitanje priznavanja palestinske države ponovno je aktuelizirano nakon razornog rata koji Izrael vodi u Gazi od 7. oktobra prošle godine (Andrew Kelly / Reuters) (Reuters)

Palestinci su poslali pismo Vijeću sigurnosti, u kojem od najvažnijeg tijela UN-a traže da tokom aprila 2024. godine ponovno razmatra zahtjev za članstvo države Palestine u UN-u.

“U međuvremenu, predsjednici Arapske skupine, Organizacije islamske konferencije (OIC) i Koordinacijskog ureda Pokreta nesvrstanih (NAM) poslali su pismo generalnom sekretaru UN-a, predsjedavajućem Generalnom skupštinom i Vijećem sigurnosti, u kojem podržavaju zahtjev za prijem države Palestine, koji je podnesen u septembru 2011. i koji je još na čekanju, zahtijevajući službenu preporuku Vijeća sigurnosti Generalnoj skupštini u tom smislu”, javlja Al Jazeerin reporter Ivica Puljić.

U pismima se navodi da je već 140 država članica priznalo Palestinu.

Status članice posmatrača

Palestina nije članica UN-a i trenutno ima samo status države nečlanice posmatrača u Svjetskoj organizaciji koja broji 193 članice, gotovo sve suverene države svijeta, od kojih pet zemalja ima pravo veta.

Generalna skupština UN-a je 2012. godine unaprijedila status Palestine sa “organizacije posmatrača” na “državu nečlanicu posmatrača”.

Da bi Palestina postala punopravna članica, potrebno je prvo odobrenje Vijeća sigurnosti UN-a, a zatim se glasa u Generalnoj skupštini UN-a.

Palestina je podnijela zahtjev za punopravno članstvo u UN-u 2011. godine, ali zahtjev nije dobio potrebnu podršku u Vijeću sigurnosti UN-a.

Pitanje priznavanja palestinske države ponovno je aktuelizirano nakon razornog rata koji Izrael vodi u Gazi od 7. oktobra prošle godine, u kojem je do sada ubijeno gotovo 33.000 Palestinaca, većinom djece i žena.

Izvor: Al Jazeera