New York Times: Trumpov poziv Izraelu da prekine rat zabrinjava njegove saveznike

Donald Trump je 2021. godine jednom novinaru rekao kako je zaključio da Netanyahu ‘definitivno ne želi postizanje mira’ s Palestincima.

Trump (lijevo) tokom intervjua s izraelskim novinarima (Izraelska štampa)

New York Times navodi da su nedavne izjave bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, u kojima poziva na prekid rata u Gazi, ne insistirajući na puštanju izraelskih zarobljenika, još jedno odstupanje konzervativaca od podrške izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu.

List, u izvještaju koji je napisao Jonathan Swan, prenosi šta su rekla dva izraelska novinara koji su otputovali na Floridu u nadi da će od Trumpa dobiti snažnu podršku ratu svoje zemlje u Gazi, ali ono što su čuli, kako kažu, “potpuno ih je ostavilo u šoku.”

Ariel Kahana, desničarski doseljenik i glavni diplomatski dopisnik lista Israel Today, rekao je: “Oba predsjednička kandidata Sjedinjenih Američkih Država, sadašnji predsjednik Joe Biden i Trump, okreću leđa Izraelu.”

Iritantna poruka

Šta je rekao Trump što je zabrinulo Kahanu? Dvojica novinara kazala su da Izrael počinje gubiti podršku javnosti za napad na Gazu, da slike razaranja štete njegovom globalnom imidžu, te da Netanyahu mora uskoro okončati svoj rat. Izjave koje priliče Bidenu nisu ohrabrenje Netanyahuu kada ih čuje od republikanaca u Washingtonu.

“Morate prekinuti svoj rat. Morate izvršavati naredbe. Moramo postići mir. Ne možemo dozvoliti da se ovo nastavi”, poručio je Trump u obraćanju novinarima.

Ovo su izjave koje su izgleda zasmetale Kahani više od Bidenovih upozorenja Izraelu, prema navodima lista, pogotovo što Trump ovaj poziv nije uvjetovao oslobađanjem izraelskih zarobljenika.

“Trump je pretekao Bidena, otišavši u lijevo kada je izrazio spremnost da zaustavi ovaj rat kako bi Izrael ponovno bio velika zemlja kakva je ranije bio”, napisao je Kahana, naglašavajući da “ne postoji način da se uljepša, umanji ili prikrije problematičnost ove poruke.”

Jesu li to pogrešna tumačenja?

Iako Trumpovi pomoćnici tvrde da je to tumačenje pogrešno i da je njihov kandidat na poziciji “potpune podrške pravu Izraela da se brani i eliminiše terorističku prijetnju”, nije moguće, prema listu, zaobići očiglednu podjelu između Trumpa i republikanaca u Kongresu, koji se takmiče u pružanju podrške Netanyahuovoj vladi.

List ističe kako su Trumpove riječi samo posljednja u dugoj seriji izjava koje je dao kako bi potkopao Netanyahua, jer mu još nije oprostio to što je čestitao Bidenu pobjedu na izborima 2020. godine.

Trump i Netanyahu

Trump je 2021. godine jednom novinaru rekao da je zaključio da Netanyahu “definitivno ne želi postizanje mira” s Palestincima. Također je kritizirao Netanyahua i izraelske obavještajne službe u svojoj prvoj reakciji na napad 7. oktobra, a njegovi savjetnici su ga čak privatno molili da promijeni svoje izjave.

Izraelski desničari poput Kahane, analiziraju svaku riječ u Trumpovim izjavama, bojeći se da neće biti pouzdan saveznik, za razliku od svog prvog mandata, kada je Netanyahuu dao gotovo sve što je htio, uključujući i prebacivanje Ambasade SAD-a u Jerusalem i priznavanje suvereniteta Izraela nad Golanskom visoravni.

“Oni koji podržavaju Trumpa i koji snažno podržavaju izraelske napore da pobijedi u ratu moraju razumjeti da, kada administracija obje strane u kritičnom trenutku izlazi sa sličnim stavovima, to stvara osjećaj nesigurnosti”, rekao je John Podhoretz, glavni urednik Commentary Magazine i pisac govora Ronalda Regana.

Trump ne ide dalje od riječi

“Jedina razlika između Trumpa i Bidena je u tome što Bidenovi postupci prate riječi. Sve što Trump radi, jeste da priča, a ne vodi takvu politiku zbog koje će se iko osjećati ugodno”, objasnio je Podhoretz.

Sa svoje strane, bivši Trumpov ambasador u Izraelu David Friedman insistira u intervjuu da ljudi pogrešno razumijevaju Trumpove izjave, ističući da je Kahane, uprkos poštovanju prema njemu, pretjerao u tumačenju Trumpovih izjava, rekavši: “Razumijem strah od republikanskog izolacionizma, jer unutar Republikanske stranke postoji trend koji ide u tom smjeru, ali sam čuo Trumpa kada kaže: “Završi misiju, pobijedi Hamas odlučno, porazi ga što je prije moguće, a onda idite dalje.”

Neki od Trumpovih bivših savjetnika ispunili su politički vakuum vlastitim idejama za rješavanje sukoba, kako piše list, dok njegov zet Jared Kushner kaže da bi “morska obala Gaze mogla biti od velike vrijednosti” i da bi “Palestinci trebali biti protjerani odatle”. Friedman, također, sugerira Izraelu da zahtijeva potpuni suverenitet nad Zapadnom obalom, čime bi se trajno onemogućilo rješenje o dvije države, a Palestincima oduzelo državljanstvo.

Međutim, nije poznato hoće li Trump podržati ove ideje, jer već dugo zagovara mogućnost postizanja velikog dogovora između Izraela i Palestinaca i insistira da je samo on sposoban posredovati u “dogovoru stoljeća”, čak i ako je, dok je bio na vlasti, zauzeo dosta neuravnotežen stav u korist Izraela u smislu da rješenje o dvije države, koje je predstavio, nije bilo nimalo realno.

Izvor: Al Jazeera