Katalonski predsjednik predložio novi referendum

Referendum raspisuje kralj Filip VI. na prijedlog španskog premijera, nakon prethodnog odobrenja parlamenta.

'Glasanje je moguće, samo je pitanje političke volje', izjavio je regionalni predsjednik Pere Aragones (Chema Moya/EPA-EFE)

Katalonska vlada iznijela je konkretan prijedlog za novi referendum nezavisnosti od Španije, na šta je odmah negativno reagovala centralna vlada u Madridu.

“Glasanje je moguće, samo je pitanje političke volje”, rekao je regionalni predsjednik Pere Aragones u Barceloni, prenosi Hina, pozivajući se na navode njemačke agencije dpa.

Glasačima bi se postavilo jasno pitanje “Želite li da Katalonija postane nezavisna država?” na koje bi se moglo odgovoriti samo s “da” ili “ne”, rekao je.

Aragones je rekao da bi se takav referendum mogao održati na temelju članka 92. ustava koji dopušta da se na referendumu glasa o “političkim odlukama od posebne važnosti”.

‘Apsolutno protivljenje’

Referendum raspisuje kralj Filip VI. na prijedlog španskog premijera, nakon prethodnog odobrenja parlamenta. Međutim, prijedlog su odmah odbili članovi centralne vlade u Madridu. Ministar pravosuđa Felix Bolaños rekao je da je “apsolutno protiv toga”.

Vladina glasnogovornica Pilar Alegria sugerirala je da se Aragonesov prijedlog svodi na politički performans uoči parlamentarnih izbora u Kataloniji 12. maja.

Premijer Pedro Sanchez pristao je na amnestiju za umiješane u neuspjele napore za nezavisnost Katalonije 2017. godine kako bi osigurao svoj reizbor prošle jeseni. Međutim, on i dalje isključuje referendum o nezavisnosti.

Aragones je rekao da je Sanchez dugo odbacivao i amnestiju, ali se ipak predomislio. Sanchezova manjinska vlada ovisi o glasovima Katalonaca u parlamentu.

I druge katalonske stranke uz Aragonesovu Katalonsku republikansku ljevicu (ERC) zalažu se za odvajanje te regije od Španije. To se odnosi i na Junts Carlesa Puigdemonta koji se nalazi u egzilu u Belgiji od 2017. godine.

Ovaj 61-godišnjak nedavno je najavio da će biti glavni kandidat stranke Junts na regionalnim izborima.

Izvor: Agencije