Haaretz: Četiri moguća scenarija za iranski odgovor na ubistvo čelnika snaga al-Kuds

Izrael je promijenio strategiju prelaskom sa neformalnih pravila tajnog „rata u sjeni“ na napad na zgradu u kojoj se nalaze čelnici snaga al-Kuds odgovorni za operacije u Siriji i Libanu.

Iran je najavio odgovor na ubistvo istaknutog komandanta Mohammada Reza Zahedija (EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH)

Čini se da je „Izrael prešao iz rata u sjeni na direktno i otvoreno ciljanje Irana nakon što je ubio brojne čelnike snaga al-Kuds u bombardovanju zgrade Iranskog konzulata u Damasku, među kojima i istaknutog komandanta Mohammada Reza Zahedija“, navodi izraelski list Haaretz.

Prije govora o mogućim scenarijima, list je istakao da je Izrael promijenio strategiju prelaskom sa neformalnih pravila tajnog „rata u sjeni“ na napad na zgradu u kojoj se nalaze čelnici snaga al-Kuds odgovorni za operacije u Siriji i Libanu, odnosno, da je zadao direktan udarac Iranu.

U članku Alona Pinkasa u Haaretzu navodi se da je ono što je Izrael uradio bilo „ispravno i neizbježno“, ali je izabrao pogrešno vrijeme s obzirom na okolnosti aktuelnog rata u Gazi, koji je ovaj napad preokrenuo u „nepromišljeni čin namjerne eskalacije koja može, ne samo značajno proširiti rat, već može uključiti i Sjedinjene Američke Države, što zavisi od obima i vremena iranske odmazde“.

A koji su to mogući načini iranske odmazde? Pinkas je naveo četiri scenarija.

Prvo, Iran se mora pridržavati svoje dugogodišnje politike da ne reagira odmah, već da strpljivo čeka da uzvrati u pažljivo odabrano vrijeme, mjesto i metu koja je proporcionalna simboličnoj i stvarnoj šteti uzrokovanoj izraelskim napadom. Ali važnost i simbolika ciljeva koje je pogodio Izrael, politički protest u Teheranu koji zahtijeva osvetu te reputacija Irana među njegovim zastupnicima čine ovo teškom, ali mogućom opcijom, prema autoru.

Proporcionalan odgovor

Drugo, Iran nema izbora nego da odgovori brzo i proporcionalno, gađajući izraelske brodove, ambasade i pojedince u inostranstvu. To ovisi o inteligenciji i mogućnostima, što su dva elementa koja Iran vjerovatno posjeduje, ali problem s ovom opcijom je što ona pokreće proces uzajamnih eskalacijskih koraka.

Treća opcija je da se krene ka potpunoj eskalaciji preko Hezbollaha u Libanu i Izrael uključi u drugi front, mnogo smrtonosniji i skuplji nego što je front u Gazi. Ova opcija, prema autoru, postavlja ključno pitanje u vezi sa nivoom iranske kontrole i uticaja na Hezbollah: može li Teheran zaista natjerati Hezbollah da se upusti u rat koji bi u Libanu napravio pustoš?

Četvrti je scenario kraja svijeta, u kojem bijesni i poniženi Iran pokreće napade koji nisu ograničeni na važne izraelske ciljeve, već uključuju i američke ciljeve u Arapskom zaljevu.

Međutim, autor je ovu opciju odbacio jer ju smatra „nerazumnom i iracionalnom“, ali je dodao da eskalacija obično ima svoje specifičnosti, ono što se u početku namjeravalo brzo može prerasti u širi sukob.

Izvor: Agencije