Finska i Ukrajina potpisale sporazum o sigurnosnoj saradnji

Finska ovom posjetom pokazuje svoju snažnu i trajnu podršku Ukrajini, kao i ‘pomoć njenim naporima da postigne pravedan i trajan mir’.

Pomoć Ukrajini u vidu vojne opreme vrijedne 188 miliona eura (Alina Smutko/Reuters)

Finski predsjednik Alexander Stubb i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisali su Sporazum o sigurnosnoj saradnji i dugoročnoj podršci dvije zemlje, a Stubb je najavio i odluku Finske da pošalje Kijevu pomoć u vidu vojne opreme vrijedne 188 miliona eura.

“Ovaj desetogodišnji sporazum obuhvata razne oblasti, uključujući političku podršku, podršku odbrani i sigurnosti Ukrajine te podršku reformi i rekonstrukciji Ukrajine”, navodi se u saopćenju kabineta finskog predsjednika, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Naglašavaju kako Finska ovom posjetom pokazuje svoju snažnu i trajnu podršku Ukrajini, kao i “pomoć njenim naporima da postigne pravedan i trajan mir”.

Potpisan sporazum i s Njemačkom

Njemački kancelar Olaf Scholz i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisali su u februaru u Berlinu sporazum o dugoročnim sigurnosnim obavezama.

Sporazum o sigurnosti, koji su ranije potpisale Njemačka i Ukrajina, vrijedan je 1,13 milijardi eura i fokusiran je na protuzračnu odbranu i artiljeriju, saopćilo je tada Ministarstvo odbrane Njemačke.

Njemačka je trenutno drugi najveći dobavljač oružja Ukrajini nakon Sjedinjenih Američkih Država.

Paket od 100 milijardi eura

Ministri vanjskih poslova NATO-a sastaju se u srijedu kako bi raspravili o tome kako postaviti vojnu pomoć Ukrajini na dugoročno održive temelje, uključujući prijedlog petogodišnjeg paketa od 100 milijardi eura, koji bi osigurao podršku Kijevu u slučaju da se Donald Trump vrati u Bijelu kuću, piše Reuters, prenosi Hina.

Sastanak će pokazati koliko su i evropski saveznici spremni podržati ratne napore Kijeva protiv Rusije u vrijeme kada je u Američkom kongresu blokiran paket vojne pomoći od 60 milijardi dolara.

Prijedlog generalnog sekretara Jensa Stoltenberga dao bi zapadnom savezu veću ulogu u koordinaciji opskrbe Ukrajine naoružanjem, municijom i opremom, kažu diplomate.

O planu će se raspravljati na dvodnevnom sastanku u Briselu, na kojem će se obilježiti 75. godišnjica Sjevernoatlanskog saveza i obaviti pripreme za samit u Washingtonu u julu.

NATO je zauzeo stav da se Ukrajina ne može priključiti savezu dok traje rat s Rusijom, ali će postati članica u nekom trenutku u budućnosti.

Posljednjih sedmica Zelenski je apelovao na evropske saveznike da im pruže veću podršku i upozorio da se ukrajinska vojska suočava s kritičnim nedostatkom municije, posebno artiljerijske.

Izvor: Agencije