Dan žalosti u Finskoj, napadač u osnovnoj školi priznao krivicu

Jedan dječak je smrtno stradao, a dvije djevojčice su ranjene u pucnjavi do koje je došlo u školi “Viertola”, koju pohađa blizu 800 učenika od prvog do devetog razreda.

Od zadobijenih povreda preminuo je jedan 12-godišnjak, s dvije povrijeđene djevojčice su u bolnici u teškom stanju (Lehtikuva / Roni Rekomaa via Reuters)

U Finskoj je dan žalosti zbog žrtve pucnjave u osnovnoj školi u gradu Vanta kod Helsinkija, a policija je saopćila da je osumnjičeni dvanaestogodišnjak priznao krivicu za taj napad.

Također je saopćeno da su poznati motivi osumnjičenog koji je priznao krivicu tokom ispitivanja, prenosi finski javni servis Ile, ne navodeći detalje.

Od zadobijenih povreda preminuo je jedan 12-godišnjak, dvije povrijeđene djevojčice su u bolnici u teškom stanju, prenosi Tanjug.

Napadač je uhvaćen u predgrađu Helsinkija Siltamakiju, a do pucnjave je došlo u školi “Viertola”, koju pohađa blizu 800 učenika od prvog do devetog razreda i u kojoj radi oko 90 zaposlenika.

Nastava u toj školi danas je nastavljena.

Finska politika oružja

Ranije školske pucnjave u Finskoj stavile su u fokus javnosti finsku politiku oružja, prenosi Hina.

Pekka-Eric Auvinen je 2007. pištoljem usmrtio šest učenika, medicinsku sestru, direktora, a onda i sebe u srednjoj školi “Jokela” u blizini Helsinkija.

Potom je 2008. godine učenik Matti Saari otvorio vatru u strukovnoj školi u Kauhajokiju na sjeverozapadu Finske. Usmrtio je pritom devet učenika i jednog člana osoblja, da bi zatim digao ruku na sebe.

Finska je 2010. godine postrožila svoje zakonodavstvo o oružju, uvodeći ispit sposobnosti za sve podnositelje zahtjeva za dozvolu za oružje. Dobna granica za kandidate je, također, podignuta s 18 na 20.

U Finskoj je više od 1,5 miliona licenciranih komada vatrenog oružja i oko 430.000 vlasnika dozvola, a zemlja ima 5,6 miliona stanovnika.

U toj su zemlji, također, popularni lov i streljaštvo.

Izvor: Agencije