Bloomberg: Izraelsko-iranski rat u sjeni ušao u novu fazu

Rat u sjeni decenijama je oblikovao Bliski Istok, piše Bloomberg, ističući da je dugo bio među najeksplozivnijim sukobima u odnosu na mnoge druge koji su potresali regiju.

Posljedice izraelskog napada u blizini zgrade Iranskog konzulata u Damasku (Maher AL MOUNES / AFP)

Američka agencija Bloomberg objavila je da je rat u sjeni između Izraela i Irana ušao u novu opasnu fazu otkako je počeo rat između izraelske vojske i Hamasa u Pojasu Gaze 7. oktobra prošle godine.

Bloomberg dodaje da je rat u sjeni decenijama oblikovao Bliski Istok, istaknuvši da je dugo bio među najeksplozivnijim sukobima u odnosu na mnoge druge koji su potresali regiju.

Ethan Bronner, glavni urednik agencije za bliskoistočna pitanja, u svom izvještaju objašnjava da se druge oružane grupe koje podržava Iran pridružuju borbama između Izraela i pokreta Hamas “koji, također, ima podršku” Teherana, kako je rekao, što uvodi regiju u novu opasnu fazu sukoba.

Iranska državna televizija izvijestila je u ponedjeljak da je u izraelskom zračnom napadu usmjerenom na zgrade koje pripadaju Iranskom konzulatu u sirijskom glavnom gradu Damasku ubijen, između ostalih, glavni komandant Iranske revolucionarne garde.

Iako su Izrael i Iran ranije bili saveznici u vrijeme vladavine šaha Mohammada Reze Pahlavija, ta se situacija promijenila nakon što je Islamska revolucija, koju je predvodio ajatolah Homeini, ostvarila uspjeh u svrgavanju prethodnog režima 1979. Novi čelnici u Iranu od tada zauzimaju snažan antiizraelski stav, opisujući Izrael kao imperijalističku silu na Bliskom Istoku, navodi se u članku u Bloombergu.

Izrael, s druge strane, sposobnost Irana da proizvede nuklearno oružje vidi kao prijetnju svom postojanju, zbog čega se vjeruje da stoji iza kampanja sabotaže protiv teheranskog nuklearnog programa.

Izraelski dužnosnici su više puta nagovještavali da će Tel Aviv upotrijebiti zračne snage za napad na iranski nuklearni program ako Teheran dosegne granicu proizvodnje nuklearnog oružja, kao što je to učinio i prije kada je uništio irački nuklearni reaktor 1981. i bombardirao ono za što se sumnjalo da je sirijski nuklearni reaktor 2007. godine.

Najstariji front

Bronner je opisao Liban kao najstariji front u sukobu između Izraela i Irana, rekavši da je grupa Hezbollah nastala nakon izraelske invazije na jug zemlje 1982. godine.

Tvrdi da je Hezbollah od tada u određenoj mjeri postao opunomoćenik Iranske revolucionarne garde, te da je više puta ulazio u bitke s Izraelom, uključujući i rat 2006.

Autor se osvrnuo na neke od događaja u regiji, koji odražavaju prirodu odnosa između Hezbollaha i Irana, posebno tokom građanskog rata u Siriji kada je Teheran pružao podršku svom savezniku, predsjedniku Basharu al-Assadu i olakšao prebacivanje oružja Hezbollahu u Liban preko Iraka i Sirije.

Rekao je da postoji još jedan aspekt rata u sjeni između Izraela i Irana, koji se očituje u osvetničkim napadima na komercijalne brodove koji su povezani s ove dvije strane, a počeli su 2019. godine.

Iako obje strane negiraju odgovornost za ove napade, postoji rašireno mišljenje da dvije zemlje stoje iza njih.

Još jedan front

Članak u Bloombergu skreće pažnju na to da je, nakon eskalacije napada na moru, grupa Ansar Allah (Husi) u Jemenu pokušala napasti Izrael projektilima i bespilotnim letjelicama. Husi kažu kako gađaju “brodove u Crvenom moru za koje se smatra da pripadaju ili su povezani s Izraelom”.

Iako je Iran uglavnom primao izraelske udarce na svoje interese u Siriji, iranske snage u Siriji zasule su raketama izraelske položaje na okupiranoj Golanskoj visoravni 2018. godine. Izrael je, sa svoje strane, odgovorio mnogo većom demonstracijom sile, rekao je Bronner.

Sukobi – ili rat u sjeni, kako ga naziva autor članka – nisu se tu zaustavili, već su se proširili. Izrael je od 2010. ubio pet iranskih nuklearnih naučnika i izveo nekoliko napada na nuklearna postrojenja unutar Irana, a Iran je obećao da će se za to osvetiti.

Izvor: Agencije