Biden radi na sve većim isporukama oružja Izraelu

Joe Biden rekao da je “ogorčen i slomljenog srca” zbog izraelskog ubistva sedam humanitarnih radnika u Gazi.

Biden je direktno optužio Izrael da ne čini dovoljno da zaštiti nedužne civile u svom ratu protiv Hamasa (Miriam Alster/Pool via Reuters)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden rekao je da je “ogorčen i slomljenog srca” zbog izraelskog ubistva sedam humanitarnih radnika u Gazi, iznoseći neke od svojih dosad najsnažnijih kritika Izraela.

Bidenov prijekor najnoviji je primjer njegovih proturječnih poruka o ratu – njegova administracija postaje sve kritičnija prema načinu na koji premijer Benjamin Netanyahu rješava sukob, dok istovremeno pojačava svoj stav o potrebi da nastavi opskrbljivati Izrael oružjem.

U saopštenju koje je Bijela kuća objavila u utorak naveče Biden je direktno optužio Izrael da ne čini dovoljno da zaštiti nedužne civile u svom ratu protiv Hamasa.

“Ovaj je sukob jedan od najgorih u posljednje vrijeme u smislu broja ubijenih humanitarnih radnika. Ovo je glavni razlog zašto je distribucija humanitarne pomoći u Gazi bila tako teška – jer Izrael nije učinio dovoljno da zaštiti humanitarne radnike koji su pokušavali pružiti očajnički potrebnu pomoć civilima”, rekao je Biden, opisujući preminule humanitarne radnike kao “hrabre i nesebične”.

‘Snažno se zalažemo za trenutni prekid vatre’

“Incidenti poput jučerašnjeg jednostavno se ne bi smjeli događati. Izrael, također, nije učinio dovoljno da zaštiti civile. SAD ga je više puta pozivao da razdvoji svoje vojne operacije protiv Hamasa sa humanitarnim operacijama, kako bi se izbjegle civilne žrtve.”

Biden je rekao da istraga koju je Izrael obećao provesti o incidentu “mora biti brza, mora dovesti do odgovornosti, a njeni nalazi moraju biti javno objavljeni”.

“Sjedinjene Američke Države nastavit će činiti sve što mogu da dostave humanitarnu pomoć palestinskim civilima u Gazi, svim raspoloživim sredstvima”, rekao je.

“Nastavit ću vršiti pritisak na Izrael da učini više kako bi olakšao tu pomoć. Snažno se zalažemo za trenutni prekid vatre kao dio dogovora o taocima. Imam tim u Kairu koji trenutno radi na tome.”

Biden radi na sve većim isporukama oružja Izraelu

Sedam radnika američke humanitarne organizacije World Central Kitchen ubijeno je u ponedjeljak naveče kada je konvoj u kojem su putovali napadnut nakon istovara humanitarne pomoći u hrani u gradu Deir al-Balahu u centralnoj Gazi.

U napadu su ubijeni američko-kanadski dvojni državljanin, Australac, Poljak, Palestinac i tri državljana Velike Britanije.

Netanyahu je ranije u utorak priznao odgovornost Izraela za napad, opisujući ga kao nenamjeran i “tragičan”.

“Nažalost, proteklog dana dogodio se tragičan događaj u kojem su naše snage nenamjerno naudile neborcima u Pojasu Gaze”, rekao je Netanyahu u videoizjavi u utorak.

“To se događa u ratu. Provodimo temeljnu istragu i u kontaktu smo s vladama. Učinit ćemo sve da se ne ponovi.”

Uprkos njegovom insistiranju da Izrael mora zaštititi civile, Biden radi na sve većim isporukama oružja Izraelu, uključujući borbene avione F-15 vrijedne 18 milijardi dolara.

Od Hamasovih napada na Izrael 7. oktobra, Biden je dao zeleno svjetlo za dvije hitne pošiljke oružja Izraelu u vrijednosti većoj od 250 miliona dolara osim redovne vojne pomoći u vrijednosti od 3,8 milijardi dolara godišnje.

Američki muslimani bojkotovali iftar u Bijeloj kući

Bidenovo postupanje u ratu izazvalo je sve veću reakciju progresivaca, boraca za ljudska prava, američkih Arapa i muslimana, što je u krugovima Demokratske stranke izazvalo strah u šanse za njegov reizbor u novembru.

Bijela kuća je u utorak otkazala planirani ramazanski iftar nakon što je nekoliko američkih muslimana odbilo poziv u znak protesta protiv Bidenove podrške Izraelu, izvijestila je Al Jazeera, pozivajući se na dvije osobe upoznate s tim pitanjem.

Izvori, koji su razgovarali s Al Jazeerom pod uslovom anonimnosti, rekli su da je do otkazivanja došlo nakon što su članovi muslimanske zajednice upozorili čelnike da ne prisustvuju događaju.

Izvor: Al Jazeera i agencije