Ukrajina se povukla iz tri sela na istoku, dok Rusija tvrdi da napreduje

Vrhovni ukrajinski komandant izvijestio je o novostima s fronta dok Kijev u međuvremenu čeka novu isporuku američkog oružja.

Vrhovni ukrajinski komandant rekao je da su se brojčano nadjačane trupe Kijeva povukle na nove položaje zapadno od tri sela na istočnom frontu [File: Radio Free Europe/Radio Liberty/Serhii Nuzhnenko via Reuters]

Vrhovni ukrajinski komandant rekao je da su se brojčano nadjačane trupe Kijeva povukle na nove položaje zapadno od tri sela na istočnoj fronti, gdje je Rusija koncentrisala značajne snage na nekoliko lokacija.

Nedjeljna izjava general-pukovnika Oleksandra Sirskog odražava se na sve lošiji položaj Ukrajine na istoku, za koji se Kijev nada da će ga moći stabilizirati nakon što primi oružje Sjedinjenih Američkih Država u okviru paketa pomoći od 61 milijarde dolara koji je odobren u SAD-u ove sedmice.

“Situacija na fronti se pogoršala”, napisao je Siriski na aplikaciji Telegram, opisujući kao “najteža” područja ona zapadno od okupirane Marjinke i sjeverozapadno od Avdijivke, grada koji su zauzele ruske snage u februaru.

Kijevske su trupe, rekao je, zauzele nove položaje zapadno od sela Berdiči i Semenivka, oba sjeverno od Avdijivke te Novomihailivku, južnije u blizini grada Marjinke.

“Općenito, neprijatelj je postigao određene taktičke uspjehe u ovim područjima, ali nije mogao dobiti operativnu prednost”, rekao je Oleksandr Sirski, dodajući da je Rusija angažirala četiri brigade u napadu.

Svježe odmorene ukrajinske brigade rotirane su u tim područjima kako bi zamijenile jedinice koje su pretrpjele gubitke, rekao je.

U izjavi nije spomenuo status Novobahmutivke, još jednog sela u blizini Berdičija, za koje je Rusko ministarstvo odbrane u nedjelju saopćilo da su ga zauzele njegove snage.

Vrhunska municija i zračna snaga

Novinar Al Jazeere John Holman, izvještavajući iz Kijeva, rekao je da su se ruske snage koncetrisale na nekoliko različitih tačaka na prvoj liniji.

“To im daje inicijativu na bojnom polju”, također je rekao Holman, dodajući da ruska strana ima superiornu municiju i zračnu moć.

Kazao je da je osoblje ukrajinske vojske na prvim linijama reklo za Al Jazeeru da su “nadjačani u ispaljenim granatama šest ili sedam prema jedan”.

Holman je dodao da ukrajinska vojska čeka da stigne nedavno odobrena američka pomoć, koja će pomoći u smanjivanju razlika u vatrenoj moći između strana.

Ukrajinski dužnosnici kažu da je pomoć ključna za zadržavanje ruske invazije koja traje već dvije godine.

Moskovske trupe polako napreduju otkako su zauzele bastionski grad Avdijivku, iskorištavajući ukrajinski nedostatak topničkih granata i ljudstva.

Online karte bojnog polja koje su izradili analitičari obavještajnih službi otvorenog izvora sugeriraju da su napredovali više od 15 km (9,3 milje) u smjeru sela Očeretine otkako su zauzeli Avdijivku.

Dalje na frontu, grad Časiv Jar, koji drže Ukrajinci, ključno je ratište u nastajanju zbog svog položaja na uzvišenju koje bi moglo poslužiti kao ulaz u gradove Kostjantinivka, Slovjansk i Kramatorsk.

Siriski je Časiv Jar i selo Ivanivske na njegovom sjeveroistoku opisao kao “goruće tačke” na tom dijelu fronta. Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da je odbilo ukrajinske protunapade u blizini Časiv Jara.

U međuvremenu, što bi se moglo pokazati kao zabrinjavajući razvoj događaja za Ukrajinu, Siriski je rekao da njegove snage pomno prate povećanje broja ruskih vojnika u području Harkiva, drugog po veličini grada u Ukrajini.

Sjeveroistočni grad od 1,3 miliona – koji se nalazi samo 30 km od ruske granice – bio je pogođen zračnim napadima posljednjih mjeseci u, kako je Kijev rekao, namjernom nastojanju Moskve da Harkiv učini nenastanjivim.

Siriski je rekao da postoje znakovi da se Rusija direktno priprema za ofanzivu na sjeveru zemlje.

“Na najopasnijim smjerovima naše su jedinice ojačane topničkim i tenkovskim jedinicama”, rekao je.

Izvor: Al Jazeera i agencije