Škotski premijer podnio ostavku

Yousaf je dao ostavku na čelo SNP-a koji se zauzima za nezavisnost nakon sedmicu haosa izazvanog njegovim raskidom koalicijskog sporazuma sa škotskim Zelenima.

Podnijevši ostavku nešto više od godinu dana nakon što je zamijenio Nicolu Sturgeon na mjestu premijerke i čelnice SNP-a, Yousaf je rekao da je vrijeme da netko drugi vodi decentraliziranu Škotsku vladu (Reuters)

Škotski premijer Humza Yousaf podnio je ostavku na mjesto čelnika Škotske nacionalne stranke (SNP) i predsjednika Vlade, dodatno otvorivši vrata opozicionoj Laburističkoj stranci da ostvari dobar rezultat u Škotskoj na nacionalnim izborima koji se očekuju kasnije ove godine, prenosi Hina.

Yousaf je dao ostavku na čelo SNP-a koji se zauzima za nezavisnost nakon sedmicu haosa izazvanog njegovim raskidom koalicijskog sporazuma sa škotskim Zelenima.

Zatim nije uspio osigurati dovoljnu podršku da preživi glasanje o povjerenju koje se očekuje kasnije ove sedmice.

“Zaključio sam da se naš odnos s drugim strankama može popraviti samo s nekim drugim na čelu SNP-a”, rekao je Yousaf na pres-konferenciji u Edinburghu.

Srozala se popularnost SNP-a

“Zbog toga sam obavijestio nacionalnog sekretara SNP-a o svojoj namjeri da se povučem s mjesta predsjednika stranke i zamolio ga da što prije pokrene proces izbora moje zamjene.”

Rekao je da će ostati prvi ministar Škotske dok se ne izabere njegov nasljednik.

Podnijevši ostavku nešto više od godinu dana nakon što je zamijenio Nicolu Sturgeon na mjestu premijerke i čelnice SNP-a, Yousaf je rekao da je vrijeme da neko drugi vodi decentraliziranu Škotsku vladu.

Popularnost SNP-a srozala se nakon skandala s finansiranjem i prošlogodišnje ostavke Sturgeon na mjesto čelnice stranke, a u stranci je bilo unutrašnjih sukoba o političkom smjeru.

Uhvaćen između odbrane progresivne politike koalicijske vlade i zahtjeva nekih nacionalista da se odbace reforme rodnih zakona i ponovno usredotoči na ekonomiju, Yousaf nije mogao pronaći ravnotežu koja bi osigurala njegov opstanak.

SNP gubi podršku javnosti

SNP gubi podršku javnosti nakon 17 godina na čelu Škotske vlade. Ranije ovog mjeseca, kompanija za ispitivanje javnog mnijenja YouGov saopćila je da je Laburistička stranka prestigla SNP u popularnosti uoči parlamentarnih izbora.

Oživljavanje laburista u Škotskoj povećava izazov s kojim se suočava Konzervativna stranka britanskog premijera Rishija Sunaka, koja daleko zaostaje za laburistima u anketama javnog mnijenja širom Ujedinjenog Kraljevstva.

Škotski parlament sada ima 28 dana da izabere novog premijera prije raspisivanja izbora, a bivši čelnik SNP-a John Swinney i Yousafova bivša suparnica za čelno mjesto stranke Kate Forbes vide se kao mogući nasljednici.

Ako SNP ne uspije pronaći novog čelnika koji bi dobio podršku u parlamentu, održat će se novi izbori u Škotskoj.

Izvor: Agencije