SAD: Izraelske jedinice odgovorne za teška kršenja ljudskih prava i prije rata u Gazi

Zamjenik glasnogovornika State Departmenta Vedant Patel rekao je da to neće utjecati na prodaju američkog oružja tim jedinicama.

Izraelski vojnici bataljona Netzah Yehuda optuženi su za kršenje prava Palestinaca [Ammar Awad/Reuters]

Pet jedinica izraelske vojske odgovorno je za teška kršenja ljudskih prava u incidentima koji su se dogodili izvan Gaze i prije nego što je u oktobru izbio sukob Izraela i Hamasa, saopćio je State Department u ponedjeljak.

No, zamjenik glasnogovornika State Departmenta Vedant Patel rekao je da to neće utjecati na prodaju američkog oružja tim jedinicama, piše Reuters.

Odbio je dati pojedinosti o tome koja su ljudska prava kršena, koje su jedinice bile uključene u incidente i šta su kasnije poduzele u vezi s time, prenosi Hina.

Američki državni sekretar Antony Blinken ranije ovog mjeseca rekao je da je donio “odluke” u vezi s optužbama da je Izrael prekršio niz američkih zakona koji zabranjuju pružanje vojne pomoći pojedincima ili jedinicama odgovornima za grubo kršenje ljudskih prava.

Teška kršenja prava

Leahyjevi zakoni, koje je kasnih 1990-tih predložio američki senator Patrick Leahy, zabranjuju pružanje vojne pomoći pojedincima ili jedinicama koje počine gruba kršenja ljudskih prava, a nisu izvedeni pred lice pravde.

Upućeni izvor rekao je Reutersu u petak da su Sjedinjene Američke Države primile nove informacije od izraelskih vlasti o određenoj jedinici izraelske vojske koju je Washington navodno namjeravao označiti odgovornom za kršenje ljudskih prava na Zapadnoj obali.

U svjetlu novih informacija, Washington ispituje provode li se mjere za ispravljanje takvog postupanja, rekao je izvor.

Jedinica o kojoj je riječ, bataljon Netzah Yehuda, uspostavljena je 1999. i sastavljena je od ultraortodoksnih Jevreja.

Izvor: Agencije