Poljski demonstranti prekinuli blokadu granice s Ukrajinom

Ukrajinski ministar poljoprivrede pozdravio je ‘konstruktivan rad’ Poljske na ukidanju blokade.

Poljski poljoprivrednici prekinuli su u ponedjeljak demonstracije na posljednjem blokiranom graničnom prelazu s Ukrajinom (REUTERS/Annegret Hilse/File Photo)

Poljski poljoprivrednici prekinuli su demonstracije na posljednjem blokiranom graničnom prelazu s Ukrajinom, objavili su Kijev i Varšava, okončavši krizu koja je trajala mjesecima i naštetila bilateralnim odnosima dviju zemalja, javlja Hina.

Ukrajinski ministar poljoprivrede pozdravio je “konstruktivan rad” Poljske na ukidanju blokade, ocijenivši u saopćenju da pregovori s Varšavom i industrijskim udruženjima nisu bili lagani, ali “glavno je da je postignut rezultat”.

“Nasreću, svi smjerovi na granici s Poljskom su deblokirani”, rekao je glasnogovornik Ukrajinske granične policije Andrij Demčenko, dodajući da su poljski poljoprivrednici oslobodili pristup prelazu Rava-Ruska.

Kamioni su u ponedjeljak ujutro počeli prelaziti granicu u oba smjera, rekao je.

Glasnogovornik Poljske granične policije Andrzej Juzwiak rekao je za Reuters da se u Ukrajinu može prelaziti “neometano” preko svih prelaza.

Nepoštena konkurencija

Poljski poljoprivrednici i kamiondžije blokirali su granične prelaze s Ukrajinom kasne jeseni prošle godine u znak protesta protiv nepoštene konkurencije.

Kao glavni razlog naveli su pasivnost vlade prema gubitku poslova zbog stranih konkurenata od početka rata u Ukrajini jer su kamiondžije iz Ukrajine bile izuzete od obaveze posjedovanja dozvole za prelazak poljske granice.

Neke restrikcije i dalje će vrijediti za kamione koji prevoze žitarice, što je bilo glavno pitanje koje je ljutilo poljske demonstrante, saopćila je Ukrajinska pogranična služba.

“Istovremno, kamioni koji prevoze žitarice neće smjeti ulaziti u Poljsku. Taj tip tereta može se kretati preko Poljske samo u tranzitu”, objavila je služba na Telegramu.

“Mislim da su takve blokade stvar prošlosti”, objavio je na Facebooku ukrajinski ambasador u Poljskoj Vasil Zvarič. “Umjesto blokiranja, bolje ćemo sarađivati.”

Izvor: Agencije