Počelo suđenje grupi ‘Građani Reicha’ zbog planiranja državnog udara u Njemačkoj

‘Građani Reicha’ planirali su izvršiti državni udar i svrgnuti Vladu u Berlinu, a na listi za odstrel bio im je i kancelar Olaf Scholz.

Grupa je otkrivena u kontraterorističkoj raciji u kojoj su učestvovale hiljade policajaca (Annegret Hilse / Reuters - Ilustracija)

Pred Visokim pokrajinskim sudom u Stuttgartu u ponedjeljak je započeo prvi od tri procesa protiv članova pokreta tzv. Građana Reicha, koji su optuženi za osnivanje terorističke organizacije i kovanje planova za rušenje ustavnog poretka Njemačke, javlja Hina.

Suđenje “Građanima Reicha”, kojih je ukupno 27, iz sigurnosnih i logističkih razloga razdvojeno je u tri grupe, a u ponedjeljak će se suditi princu Heinrichu XIII Reussu i još osmorici članova tzv. “vojnog krila”.

Kako prenosi Tanjug, antisemitski nastrojeni biznismen, princ Reuss, osnovao je grupu s ciljem da nasilno ukloni postojeći državni poredak. Prema planu “Građana Reicha”, Heinrich se trebao privremeno naći na čelu nove njemačke države.

Prema navodima Tužilaštva, grupa je planirala naoružana ući u Reichstag u Berlinu i uhapsiti zastupnike Bundestaga.

Pronađen arsenal oružja

Na planovima su radili od augusta 2021. do decembra 2022. godine kada su otkriveni u kontraterorističkoj raciji u kojoj su učestvovale hiljade policajaca i pretreseno 150 nekretnina u Njemačkoj i inostranstvu.

Tužilaštvo je, kako se navodi, imalo pristup masovnom oružanom arsenalu u kojem je nađeno 380 komada vatrenog oružja, 350 komada hladnog oružja i gotovo 148.000 komada municije.

Istražitelji su u detaljnim planovima pronašli “listu za odstrel”, na kojoj se, među mnogima, našao i kancelar Olaf Scholz.

Heinrich XIII potječe iz stare plemićke porodice stare 700 godina, koja je vladala dijelovima moderne istočne njemačke države Tiringije do 1918. godine, a njeni članovi distancirali su se od princa zbog njegovih stavova.

Izvor: Agencije