Obrnuti inžinjering: Palestinski borci koriste izraelske neeksplodirane bombe za zasjede

Izraelska vojska pokušava obezbijediti područje južno od osovine Netzarim s ciljem osiguranja linije na kojoj se nalaze njene snage.

Već dvije sedmice traju bitke između dvije strane u Al-Mughraqi i Al-Zahrai u centralnom Pojasu Gaze, uz korištenje minobacačkih granata i uz gubitke (Mahdy Zourob/Reuters)

Vojni i strateški stručnjak pukovnik Hatem Karim al-Falahi rekao je da palestinski otpor izvodi specijalne operacije na osovini Netzarim i koristi neeksplodirane bombe i rakete za gađanje izraelskih snaga.

Ovo je rečeno u kontekstu mišljenja stručnjaka o objavi Brigada Izz al-Din al-Qassama, vojnog krila Hamasa, da su minobacačkim granatama bombardovale izraelski štab na osovini Netzarim, južnom dijelu grada Gaze.

Al-Qassam je dodao da su njegovi borci namamili izraelske snage i postavili im minsku zasjedu u ulici Al-Sikka u oblasti Al-Mughraqa u centralnom Pojasu Gaze, napominjući da su u zasjedi koristili eksplozivne naprave i rakete F-16 kojim je izraelska vojska gađala civile, ali nisu eksplodirale.

Vojni stručnjak u analizi za Al Jazeeru navodi da su se nedavne palestinske operacije izvodile u istim vremenskim intervalima, poput zasjeda, namamljivanja i eksplozivnih naprava, što je proces obrnutog inženjeringa u kojem je korišteno neeksplodirano oružje ili neeksplodirane bombe izraelske vojske koje je ona koristila u različitim područjima Pojasa Gaze. Naglasio je da je zvaničnik UN-a ranije otkrio da 10 posto bombi nije eksplodiralo, što palestinske frakcije mogu koristi kroz obrnuti inžinjering.

Dodao je da je ostanak izraelskih snaga na osovini Netzarim greška u izraelskom strateškom planiranju, jer će te snage biti pod dometom minobacačke i raketne vatre palestinskih frakcija i pod njihovim direktnim nadzorom, pogotovo jer su tuneli u toj oblasti još aktivni.

Ekspert Al-Falahi podsjeća da izraelska štampa spominje da je vojska sklona povlačenju prisutnih snaga koje se nalaze na osovini Netzarim, što znači da shvataju opasnost od ostanka u ovoj regiji.

Zanimljivo je da je izraelska vojska povukla brigadu Nahal sa osovine Netzarim i zamijenila je sa dvije rezervne brigade.

Strateški značaj regiona

Kada je riječ o minskoj zasjedi o kojoj su govorile Brigade al-Qassam, on je pojasnio da je bilo nekoliko vrsta zasjeda; zasjede za vozila, zasjede za tenkove i zasjede za pješadiju, te da su izraelske snage ušle u područje u koje su palestinske frakcije posijale protivtenkovske eksplozivne naprave.

Napominje da operacija Al-Qassama dolazi u kontekstu eskalacije i kontraeskalacije. Već dvije sedmice traju bitke između dvije strane u Al-Mughraqi i Al-Zahrai u centralnom Pojasu Gaze, uz korištenje minobacačkih granata i uz gubitke.

Izraelska vojska pokušava obezbijediti područje južno od osovine Netzarim s ciljem osiguranja linije na kojoj se nalaze njene snage.

Također se pokušava proširiti prema sjeveru i jugu kako bi potisnula palestinske frakcije iz doline Gaze kako bi to područje imala pod svojom kontrolom.

Kada je riječ o strateškom značaju regiona, ekspert Al-Falahi je rekao da on proizlazi iz značaja osovine Netzarim, jer odvaja sjever Pojasa Gaze od juga, kontroliše kretanje civila u regionu i sprečava dolazak pojačanja između sjevera i juga, pored prisustva plutajuće luke koju Washington gradi baš u ovom regionu, što mu daje ogromnu vojnu i stratešku važnost.

Jučer je izraelska vojska objavila kako Sjedinjene Američke Države nastavljaju graditi privremenu plutajuću luku na obalama Pojasa Gaze, čija se površina procjenjuje na više od 281 dunuma te napominje mogućnost da će raditi “punim kapacitetom” sve do maja.

Izvor: Al Jazeera