Korisnici platformi: Zašto studenti na protestima u Americi prikrivaju svoja lica?

Prekrivanje lica univerzitetskih studenata natjeralo je korisnike društvenih platformi da se zapitaju zašto se studenti plaše pokazati svoja lica, pa nose maske i kefije na demonstracijama i sjedećim protestima?

Studenti se okupljaju na propalestinskom protestu na Državnom univerzitetu Arizone u Tempeu (Liliana Salgado/Reuters)

Od kako su počeli protesti studenata američkih univerziteta protiv genocidnog rata koji Izrael vodi protiv naroda Gaze, studenti koji protestuju pokrivali su lica ili maskama ili kefijama i insistirali da ne razgovaraju direktno s medijima u zemlji koja se oduvijek hvalila slobodom izražavanja i mišljenja.

Prekrivanje lica univerzitetskih studenata natjeralo je korisnike društvenih platformi da se zapitaju zašto se studenti plaše pokazati svoja lica, pa nose maske i kefije na demonstracijama i sjedećim protestima?

Korisnici platforme X su rekli da studenti znaju da policija i FBI koriste vještačku inteligenciju da prepoznaju lica, znaju historiju svakog učenika, a zatim informacije koriste protiv njih.

Drugi su za studente rekli da su inteligentni jer pokazuju da znaju svoja prava i kako da se zaštite od bilo kakvog krivičnog gonjenja ili proganjanja od strane izraelskog lobija klevetom i objavljivanjem njihovih fotografija i adresa pod optužbom da podržavaju Hamas i antisemitizam.

Organizovani studenti

Jedna korisnica platforme X je komentirala prikrivanje lica studenata rekavši da su studenti muslimani imali gorka iskustva sa FBI-em, za kojeg je poznato da napada na muslimane i Arape i ograničava njihove slobode i prava stavljajući njihova imena na liste za nadzor terorista bez ikakvih razloga. Post je završila pitanjem: „Šta je onda čudno sa učesnicima američkih studentskih protesta?“

Blogeri su istakli da su studenti organizovani, da znaju šta da rade i kako mogu da nastave proteste i sjedenja, a da im niko ne može nauditi.

Pratioci su objavili videosnimak američke pjevačice, na platformi poznata pod imenom Montana Tucker, koja je željela da obavi intervjue sa studentima koji su učestvovali u protestima na Univerzitetu Kalifornija, ali su svi odbili razgovarati s njom i nosili su maske ili kefije.

Prema Washington Postu, američka policija uhapsila je najmanje 900 demonstranata u propalestinskim protestima i protiv izraelskog rata u Pojasu Gaze.

Izvor: Al Jazeera i agencije