Iranski dronovi na meti sankcija: Hoće li to promijeniti ravnotežu snaga u regiji?

SAD i Velika Britanija saopćile su da uvode nove sankcije Iranu, koje su usmjerene na program proizvodnje bespilotnih letjelica.

'Mohajer 6' je jedan od dronova koje proizvodi Iran (Shutterstock)

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija saopćile su da uvode nove sankcije Iranu, koje su usmjerene na program proizvodnje bespilotnih letjelica i na neke kompanije i pojedince, kao odgovor na operaciju “Istinsko obećanje” koju je Teheran nedavno pokrenuo protiv Izraela.

Sankcije su uslijedile nakon što je šef evropske vanjske politike Josep Borrell prošle sedmice iznio odluku ministara vanjskih poslova Evropske unije da “prošire sankcije protiv Irana”.

Borrell je, nakon sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu, dodao: “Postigli smo politički dogovor s ciljem povećanja i proširenja trenutnog režima sankcija za bespilotne letjelice kako bi uključile projektile i njihov mogući transfer u Rusiju”. Napomenuo je da će sankcijama također biti prošireno i geografsko područje ovog okvira i neće se odnositi samo na Rusiju, već i na isporuku dronova i projektila iranskim opunomoćenicima u regiji.

S druge strane, iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir Abdullahian na svom službenom nalogu na platformi X izrazio je žaljenje zbog ovakvog poteza. “Žalosno je vidjeti kako se Evropska unija tako brzo odlučuje primijeniti nezakonita ograničenja protiv Irana, samo zato jer je Iran iskoristio svoje pravo na samoodbranu suočen s drskim napadom izraelskog režima”, rekao je.

Utjecaj sankcija

Govoreći o razlozima zbog kojih su bespilotne letjelice pogođene novim sankcijama, Arif Dehghandar, istraživač u oblasti međunarodne sigurnosti, smatra da je jedan od ciljeva SAD-a i EU-a da kroz nametanje sankcija iranskim bespilotnim letjelicama i projektilima utječu na promjenu odnosa snaga u regiji u korist Izraela.

Objasnio je da su 13. aprila, kada je Iran odgovorio na izraelski napad na iranski konzulat u Damasku, iranske rakete uspjele proći kroz višeslojne izraelske odbrambene sisteme. Iran je lansirao gotovo 300 raketa i bespilotnih letjelica sa svoje teritorije u Izrael, a jedan broj balističkih projektila je pao na izraelske vojne i sigurnosne baze.

Govoreći za Al Jazeeru, dodao je da su tokom gotovo sedam mjeseci iranski regionalni saveznici, poput libanskog Hezbollaha i Husa u Jemenu, učestalo gađali izraelske položaje projektilima i bespilotnim letjelicama, čime su vršili pritisak na Izrael. Zbog toga su vlada SAD-a i Evropska unija odlučile nametnuti ciljane sankcije iranskoj industriji projektila i bespilotnih letjelica, kako bi se ublažio iranski pritisak i pokušalo utjecati na regionalni odnos snaga, s tim da istraživač odbacuje mogućnost da će se to i desiti.

Istraživač je nastavio da se, prema političkom dogovoru koji su čelnici EU-a postigli na zadnjem sastanku, želi ograničiti izvoz dijelova proizvedenih u Evropi u Iran, koji se koriste u proizvodnji bespilotnih letjelica i balističkih projektila. Također se žele zabraniti putovanja za pojedine subjekte koji su povezani s proizvodnim programom, te zaplijeniti njihova imovina i staviti na crnu listu, čime bi se spriječila proizvodnja dronova u Iranu.

Objasnio je da su SAD, Engleska i Kanada također uvele sankcije nizu pojedinaca i institucija povezanih s iranskim programom dronova. Kako se može vidjeti u saopćenju američkog State Departmenta, sankcije su nametnute kompaniji povezanoj s Ministarstvom odbrane i Oružanim snagama koje igraju glavnu ulogu u podršci, dizajniranju, proizvodnji i razvoju u Iranu.

Međutim, posmatrajući domaća naučna dostignuća i tehnologiju za proizvodnju bespilotnih letjelica u Iranu, kao i sposobnost koju je Teheran stekao posljednjih godina da zaobiđe i ograniči utjecaj sankcija, efikasnost ovih sankcija može biti vrlo ograničena na srednjoročnom i dugoročnom periodu. Međutim, kratkoročno bi to moglo uzrokovati probleme u proizvodnji dronova u Iranu, smatra istraživač.

Pogođeni su i iranski saveznici

Istraživač u oblasti međunarodne sigurnosti ističe da EU vjeruje da je Iran taj koji snabdijeva oružjem grupe poput Hezbollaha, Husa i Hamasa, nakon što su te grupe konstantno izvodile napade na izraelske položaje koristeći ovo oružje. Prema tome, uvođenjem ovih sankcija, EU namjerava spriječiti Iran da isporučuje ovo oružje cijelom Bliskom istoku i regiji Crvenog mora.

Dodao je da je tokom proteklih godina, pored isporuke oružja, Iran, također, vršio transfer znanja i tehnologije za proizvodnju tog oružja svojim saveznicima. Sada Hezbollah i Husi razvijaju vlastitu industriju raketa i bespilotnih letjelica, te rade na razvoju njihovih podataka, preciznosti i dometa u skladu s ciljevima za koje su namijenjeni, a njihova učinkovitost je dokazana u prethodnim napadima.

Stoga istraživač vjeruje da, s obzirom na ovo znanje i domaću tehnologiju, kao i složenu finansijsku mrežu između Irana i njegovih regionalnih partnera, ove sankcije neće moći spriječiti djelovanje ovih grupa na izraelske položaje, prema njegovom mišljenju.

Također, smatra da su te sankcije uglavnom simbolične, a možda EU njihovim uvođenjem želi poručiti Izraelcima da će njihova podrška biti diplomatska.

S druge strane, smatra stručnjak, nastoji se poslati poruka Iranu da, ako ponovi svoje akcije i dodatno proširi svoj nuklearni program, mora pričekati ponovni konsenzus između SAD-a i Evrope, pored toga da će doći do  ”aktiviranja mehanizma za okidanje”. “Moramo pričekati sljedeće akcije Evropske unije, kako bismo dobili detaljniju analizu”, rekao je.

Iranski dronovi

Sa svoje strane, stručnjak za vojna pitanja Mehdi Bakhtiarin istaknuo je da se Zapad posljednjih godina usredotočio na iranske dronove, što pokazuje da su postali svjesni važnosti i sposobnosti iranskih bespilotnih letjelica, jer one, uz projektile, čine važan dio iranske politike odvraćanja.

Govoreći za Al Jazeeru, Bakhtiarin je istaknuo da Zapad nastoji pokazati da iranski dronovi ugrožavaju stabilnost u regiji, čime izazivaju strah među zemljama regije prema Iranu. Dodao je kako je Iran već 45 godina pod sankcijama, “i pored svega toga Iran ima značajan utjecaj i snagu u regiji. Iranski saveznici su jaki, a rat u Gazi je to dokazao”.

Vojni stručnjak je rekao da ove sankcije mogu dovesti do određenih izazova za Iran i njegove saveznike kada je riječ o proizvodnji bespilotnih letjelica, ali smatra da “neće biti toliko uspješne” jer je Iran tokom svih ovih godina postigao veliki stepen samoodrživosti u proizvodnji bespilotnih letjelica, a također pametno radi na zaobilaženju sankcija, čime se smanjuje njihov utjecaj.

Izvor: Agencije