Ukrajina: Situacija na frontu se pogoršava

Komandant ukrajinske vojske rekao je da Rusija izvodi napade duž cijele linije fronta, te da je postigla taktičke uspjehe u nekim pravcima.

Položaji duž linije fronta između ukrajinskih i ruskih snaga mijenjaju se nekoliko puta tokom dana, rekao je ukrajinski komandant (EPA-EFE/Mads Claus Rasmussen)

Vrhovni komandant ukrajinske vojske Oleksandr Sirski rekao je u nedjelju da se situacija na liniji fronta s Rusijom pogoršala tokom protekle sedmice,.

“Situacija na frontu se pogoršala. Pokušavajući da preuzme stratešku inicijativu i probije liniju fronta, neprijatelj je koncentrisao glavne napore u nekoliko pravaca, stvarajući značajnu prednost u snagama i sredstvima”, naveo je Sirski na Telegramu.

Navodeći da Moskva aktivno izvodi napade duž cijele linije fronta, Sirski je rekao da ruske snage postižu “taktičke uspjehe” u nekim pravcima, prenosi Anadolija.

Dodao je da se položaji duž linije fronta između ukrajinskih i ruskih snaga mijenjaju nekoliko puta tokom dana, što dovodi do “dvosmislenog razumijevanja situacije”.

‘Pregrupisavanje u pravcu Harkova’

Govoreći o situaciji u protekloj sedmici, ukazao je da su se teške borbe nastavile duž linije fronta i dok su ruske snage postigle “taktičke uspjehe”, ukrajinske snage su mogle poboljšati svoje pozicije u nekim područjima.

Naglašavajući da ruske snage pokušavaju pod svoju kontrolu staviti selo Kliščijevka u Donjeckoj oblasti, Sirski je rekao da je najteža situacija na liniji fronta u pravcu naselja Pokrovsk i Kurahovo.

“Jedinice Odbrambenih snaga Ukrajine, čuvajući živote i zdravlje naših branilaca, krenule su na nove granice zapadno od Berdičija, Semenivke i Novomihajlivka”, rekao je on, dodajući da su ukrajinske snage uspjele poboljšati svoje položaje kod Sinkivke i šume Serebrjanski.

Dodao je da istovremeno prate povećanje broja i pregrupisavanje neprijateljskih trupa u pravcu Harkova.

Izvor: Agencije