Njemački kancelar podržava reformu dužničke kočnice u budućnosti

Za saveznu državu ‘dužnička kočnica’ važi od 2016., a za pokrajine od 2020. 

Dužničku kočnicu žestoko brane Scholzovi koalicioni partneri iz stranke FDP (Reuters/Heiko Becker)

Njemački kancelar Olaf Scholz prvi put je rekao da poržava reformu ustavom utvrđene takozvane ‘dužničke kočnice’ zemlje, ali da trenutno ne vidi nikakvu mogućnost da se ona realizira u ovom trenutku.

Promjena pravila o dužničkoj kočnici, kojom se javni deficit ograničava na 0,35 posto bruto domaćeg proizvoda, zahtijevala bi dvotrećinsku većinu u gornjem i donjem domu parlamenta.

Dužničku kočnicu žestoko brane Scholzovi koalicioni partneri iz stranke FDP ( Liberalno-demokratska stranka), a početkom sedmice se činilo da je i sam kancelar bio nešto skeptičniji u pogledu reforme.

No nekoliko je visokih državnih čelnika iz redova opozicionih konzervativaca izjavilo da su otvoreni za promjene jer, za razliku od savezne vlade, državama više nije dopušteno novo zaduživanje.

Za saveznu državu ‘dužnička kočnica’ važi od 2016., a za pokrajine od 2020.

Pridržavanje dužničke kočnice u budžetu za 2025.

Scholz je rekao i da FDP i savezni čelnici iz opozicione konzervativne Kršćansko-demokratske unije CDU/CSU još uvijek imaju otpor prema reformi.

“Da budem iskren, trenutno se ne čini da postoji velika volja za tim”, rekao je Scholz.

Dodao je i da se svakako želi pridržavati dužničke kočnice u budžetu u 2025. godini.

“Mislim da bismo sada trebali riješiti svoje probleme bez da mijenjamo ustav”, rekao je Scholz, aludirajući na koalicione pregovore o budžetu za 2025. godinu.

Izvor: Agencije