Macron: Francusko nuklearno oružje trebalo bi biti dio debate o evropskoj obrani

Macron je u zadnje vrijeme oštriji po pitanju odbrambenih pitanja, a u četvrtak je pozvao na snažniju, integriraniju evropsku odbranu.

Macron je kazao da "uvjerljivija evropska odbrana" trebala ići dalje od zaštite koju nudi NATO (EPA-EFE/Ludovic Marin/POOL MAXPPP OUT)

Francusko nuklearno oružje trebalo bi biti dio debate o evropskoj obrani, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron grupi regionalnih novina u nedjelju, u komentarima koji su su izazvali oštre kritike njegovih političkih oponenata uoči EU izbora u junu.

Macron je u zadnje vrijeme oštriji po pitanju odbrambenih pitanja, a u četvrtak je pozvao na snažniju, integriraniju evropsku odbranu, dok je iznosio svoju viziju nametljivije Evropske unije na globalnoj pozornici, rekavši “Evropa bi mogla umrijeti”, prenosi Hina.

U intervjuu koji je organizirala EBRA, grupa francuskih regionalnih novina s istoka zemlje, rekao je da bi “uvjerljivija evropska odbrana” trebala ići dalje od zaštite koju nudi NATO.

“To bi moglo značiti korištenje proturaketnih štitova, no moramo se pobrinuti da blokiraju sve projektile i odbiju korištenje nuklearnog oružja”, rekao je.

Kritike s ljevice i desnice

Po pitanju nuklearnog oružja, i dok je francuska doktrina da ih se koristi u trenutku kad se zaprijeti francuskim vitalnim interesima, Macron je rekao da je otvoren tome da tim interesima pridoda više “evropsku dimenziju”.

“U korist sam otvaranja ove debate, koja bi stoga trebala uključivati proturaketnu obranu, oružje dugog dometa i nuklearno oružje za one koji ga imaju ili koji na svome tlu imaju američko nuklearno oružje”, rekao je.

Njegovi oponenti s desnice i ljevice su ga kritizirali u nedjelju.

“Macron postaje nacionalna opasnost”, rekao je evropski zastupnik krajnje desnice Thierry Mariani na X-u.

“Ovi komentari posebno su ozbiljni”, rekao je eurozastupnik Francois-Xavier Bellamy, koji će predvoditi desničarsku stranku LR na EU izborima. “Zadiremo u živac francuskog suvereniteta”, dodao je u intervjuu na radijskoj stanici Europe 1.

“Nuklearno odvraćanje ne može biti dijeljeno”, rekao je ljevičarski francuski zastupnik Bastien Lachaud na X-u. “Pod krinkom odbrane evropskog tla, Macron želi likvidirati francusku stratešku autonomiju.”

Izvor: Agencije