Belgija šalje Ukrajini borbene avione F-16

Alexander De Croo je rekao da će troškovi borbenih aviona biti plaćeni zamrznutom ruskom imovinom.

Belgija će poslati borbene avione F-16 u Ukrajinu do kraja godine, rekao je premijer te zemlje Alexander De Croo (Ritzau Scanpix/Bo Amstrup via REUTERS)

Belgija će poslati borbene avione F-16 u Ukrajinu do kraja godine, rekao je premijer te zemlje Alexander De Croo, prenosi Anadolija.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare s ministricom odbrane Ludivine Dedonder, Alexander De Croo je rekao da će troškovi borbenih aviona biti plaćeni zamrznutom ruskom imovinom.

Ističući da u Belgiji ima mnogo zamrznutih ruskih sredstava, De Croo je naglasio da oni koriste kamatu od te imovine za odbranu Ukrajine od Rusije, ističući da avione u pitanju neće plaćati belgijski poreski obveznici.

Iako broj borbenih aviona i datum isporuke nisu precizirani, Dedonder je rekla da će isporuke biti obavljene “što je prije moguće”.

Ukrajincima je potrebna pomoć

Ističući da ova odluka ne dovodi u opasnost sigurnost zemlje, ministrica odbrane je naglasila da će nastojati isporučiti avione Ukrajini do kraja godine.

Ministrica vanjskih poslova Belgije Hadja Lahbib saopštila je odluku o na platformi X, navodeći da će “Belgija ojačati odbranu Ukrajine slanjem F-16 i dodatnih sredstava.”

“Ukrajincima je potrebna pomoć da zaštite svoju vitalnu infrastrukturu. Mete 97 posto ruskih napada su civilne zgrade”, dodala je Lahbib, naglašavajući da “pomagati Ukrajini” znači “zaštititi sebe”.

Izvor: Agencije