Video: Policija hapsi šeficu Odsjeka za filozofiju na Univerzitetu Emory zbog podrške Gazi

Američki mediji objavili su da su policajci ispaljivali suzavac i gumene metke kako bi rastjerali studente i profesore Univerziteta Emory koji protestuju.

Policija hapsi šefa Odsjeka za filozofiju na Univerzitetu Emory tokom suzbijanja protesnog sjedenja u znak podrške Gazi (društvene mreže)

Američka policija u četvrtak je uhapsila profesore i studente sa Univerziteta Emory u Atlanti, Georgija, tokom protesta u znak solidarnosti sa stanovnicima Pojasa Gaze, usred napada gumenim mecima i suzavcem.

Video snimci pokazuju kako policija hapsi i nasrće na šeficu Odsjeka za filozofiju Noelle McAfee i profesoricu ekonomije na istom univerzitetu Caroline Fohlin, nakon njihovog učešća u protestima kojima se traži hitan prekid vatre u Gazi i prestanak američke podrške Izraelu.

Snimci pokazuju kako se policija nasilno obračunava sa profesoricom ekonomije na fakultetu i obara je na zemlju prije hapšenja, dok im ona govori da je profesorica na fakultetu.

Policajci ispaljivali suzavac

Lokalne platforme su također objavile scene u kojima se vidi kako policija Atlante gumenim mecima pokušava rastjerati studente na Univerzitetu Emory nakon što su demonstrirali u znak podrške Palestini i osudili genocid u Gazi.

Američki mediji objavili su da su policajci ispaljivali suzavac i gumene metke kako bi rastjerali studente i profesore Univerziteta Emory koji protestuju.

Od 18. aprila, u Sjedinjenim Američkim Državama je u porastu studentski pokret koji podržava Palestinu i osuđuje kontinuiranu američku podršku Izraelu nakon što je rektorica Univerziteta Columbia Nemat Shafiq pozvala policiju studentima koji su u dvorištu univerziteta postavili kamp u znak protesta protiv nastavka rata u Gazi, a tom prilikom je uhapšeno oko 100 njih.

Izvor: Al Jazeera