Protiv Izraela će biti pokrenuti procesi svuda u svijetu

Brojni pravnici, aktivisti, organizacije i zemlje podnijeli su nezapamćen broj tužbi i memoranduma protiv Izraela nacionalnim i međunarodnim sudovima.

Stanovnici Gaze pronašli su tijela oko 400 osoba u novim masovnim grobnicama u bolnici Nasser nakon što su se okupacijske snage povukle (REUTERS/Ramadan Abed)

Rami Khouri, istraživač Arapskog centra u Washingtonu, rekao je da će se pristalice i protivnici genocida koji Izrael vrši u Pojasu Gaze suočiti u sudnicama.

Khouri je u članku na web-stranici Al Jazeere English dodao da su brojni pravnici, aktivisti, organizacije i zemlje podnijeli nezapamćen broj tužbi i memoranduma nacionalnim i međunarodnim sudovima, u skladu s međunarodnim pravom i ugovorima koji zabranjuju zločine genocida i potrebom da se provedu u praksi.

Ovaj novi front borbe između cionizma i onoga što Khouri naziva „palestinskim arabizmom“ je važan jer obećava ravnopravniji teren na kojem su tradicionalne vojne i političke snage i slabosti neutralizirane ili čak preokrenute.

Istraživač smatra da je ovaj neobičan pravni pokret već uznemirio Izraelsku vladu do te mjere da je prisiljena tražiti pomoć od svojih zapadnih saveznika da negira ove optužbe.

Saučesništvo

Istovremeno, izraelska vojska je formirala Odjel za međunarodno pravo u suočavanju s bujicom novih pravnih izazova koji se nalaze pred Izraelom zbog ponašanja u Pojasu Gaze. Međutim, kaže Khouri, većina velikih zapadnih medija se distancira od detaljnog informisanja o ovom važnom pitanju.

Prema autoru, možda se to može pripisati činjenici da su Sjedinjene Američke Države, kao i mnoge druge zapadne vlade, „optužene za saučesništvo u zločinu genocida zbog podrške Izraelu“.

Međutim, dodao je, bez obzira koji bio razlog, izostanak ozbiljnog izvještavanja govori kojoj strani se priklanjaju zapadni mediji.

U prilog svojoj tvrdnji, Khouri je naveo slučaj koji je Južnoafrička Republika pokrenula protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde i tu tužbu opisao kao ključnu u pravnoj borbi za zaustavljanje izraelskog genocida. Međutim, većina zapadnih medija nije pokrila sve argumente JAR-a u ovom slučaju.

Razlog tome pripisao je činjenici da su u tužbi otkrivene mnoge nepoželjne informacije o izraelskom napadu na Gazu i etničkom čišćenju koje provodi protiv Palestinaca tokom 75 godina.

Iako je Međunarodni sud pravde optužio Izrael da je počinio djela koja krše Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida i smatra je „prihvatljivom“ optužbom, Izrael i njegovi saveznici ignorirali su odluku suda, dok su zapadni mediji umanjili njen značaj ili su se fokusirali na ono što ide u prilog Izraelu, a to je da sud nije naredio da se zaustave izraelski napadi.

Važna pobjeda

Za ostatak svijeta, odluka suda je važna pobjeda jer predstavlja novi zamah u borbi za sprečavanje vlada i kompanija da pomažu izraelski napad na Gazu.

Khouri smatra da su činjenice predočene Međunarodnom sudu pravde ohrabrile mnoge zemlje i stranke širom svijeta da izraze vlastite prigovore protiv izraelskog napada na Pojas Gaze.

Nikaragva je u februaru pozvala vlade Velike Britanije, Njemačke, Holandije i Kanade da odmah prestanu isporučivati ​​oružje, municiju i tehnologiju Izraelu te ih je, čak, pismeno obavijestila da će poduzeti sve odgovarajuće zakonske mjere, uključujući pribjegavanje Međunarodnom sudu pravde, „kako bi se osiguralo poštivanje osnovnih međunarodnih odredbi i međunarodnog običajnog prava“.

Advokati u Australiji uputili su premijera Albanesa na Međunarodni krivični sud zbog njegove vjerovatne umiješanosti u genocid. Razne stranke su se, također, obraćale Međunarodnom krivičnom sudu, koji ima nadležnost da krivično goni pojedince i subjekte optužene za zločine.

Istraživač Arapskog centra u Washingtonu je u svom članku još jedanput kritizirao zapadne medije zbog ignorisanja ovih činjenica, dodajući da su samo lokalni mediji pratili nova dešavanja, koja predstavljaju jednu uzbudljivu novu fazu u globalnoj borbi između proizraelskih zemlja i aktivista koji se protive kolonijalizmu i separatizmu u zemljama Trećeg svijeta.

Ne zastarijeva

Khouri je u nastavku rekao da zločin genocida ne zastarijeva, napominjući da s činjenicama koje se otkrivaju i potvrđuju u Gazi ili u stranim prijestolnicama koje podržavaju optužbu Izraela za genocid, možemo svjedočiti pravnim tužbama u bilo koje vrijeme širom svijeta.

Kako se pravni prigovori na izraelski genocid povećavaju širom svijeta, a zapadne vlade, zvaničnici i kompanije su saučesnici, nije iznenađujuće što ga glavni zapadni mediji i dalje ignoriraju ili umanjuju.

Autor članka vjeruje da će doći vrijeme kada će biti nemoguće prikriti zapadno saučesništvo u izraelskom genocidu nad Palestincima.

Rekao je da je trenutno za medije bolje da barem iskreno izvještavaju o eskalaciji globalnih tužbi protiv izraelskog genocida, inače rizikuju da budu zahvaćeni plimom brojnih saučesnika političara i kompanija čija se imena sada spominju na sudovima širom sveta.

Izvor: Al Jazeera