Vojni ekspert: Realnost u Gazi demantuje izraelske tvrdnje o uništavanju većine brigada Al-Qassam

Al-Falahi je dodao da povratak eskalacije u sjeverni Pojas Gaze, u koji je okupacijska vojska prodrla na početku kopnene operacije, potvrđuje da otpor i dalje traje.

Al-Falahi je ponovio da će se potencijalna bitka u Rafahu razlikovati od prethodnih bitaka (REUTERS/Mohammed Salem)

Vojni ekspert, pukovnik Hatem al-Falahi rekao je da kontinuitet borbi palestinskog oružanog otpora u različitim područjima Pojasa Gaze potvrđuje nedostatak kredibiliteta izraelskih tvrdnji o uništavanju većine brigada Al-Qassam, vojnog krila Hamasa.

Al-Falahi je dodao da povratak eskalacije u sjeverni Pojas Gaze, u koji je okupacijska vojska prodrla na početku kopnene operacije, potvrđuje da otpor i dalje traje, o čemu svjedoči i činjenica da borbe i dalje traju u Beit Lahiji, Beit Hanounu kao i južnim područjima grada Gaze.

Istakao je da nastavak sukoba potvrđuje pogrešnost mnogih izraelskih procjena o ovom ratu, koji je Izraelu prouzrokovao brojne probleme, počevši od operacije Poplava Al-Aksa pa do 200 dana oružanih sukoba bez ostvarenja ijednog od proklamovanih ciljeva.

Otpor je i dalje u stanju da se bori

Operacije koje otpor izvodi nakon svih ovih mjeseci rata potvrđuju da on posjeduje mehanizme koji ga čine sposobnim da istraje u ovom ratu, smatra Al-Falahi, koji naglašava da realnost potvrđuje da će okupacijske snage naići na oružani otpor u svim područjima u koja uđu tokom predstojećeg perioda.

Al-Falahi je ponovio da će se potencijalna bitka u Rafahu razlikovati od prethodnih bitaka u smislu načina upada i veličine snaga koje će u njoj učestvovati, napominjući da je tokom prošlih mjeseci palestinski oružani otpor očitao Izraelu bolnu lekciju u njihovim međusobnim borbama.

Očekuje da će upadi biti ograničeni i to samo u određenim područjima, počevši od uspostavljanja kontrole nad osovinom Philadelphia koja odvaja Pojas Gaze od egipatske teritorije, a možda i nad ulicom Al-Rashid, radi potpunog opkoljavanja grada prije nego što upad okupacijskih snaga počne.

Izvor: Al Jazeera