Više od 100 studenata uhapšeno u Kaliforniji i Teksasu na protestima solidarnosti s Gazom

Policija je razbila demonstracije na UT Austin i USC-u dok su studenti na Harvardu i Brownu postavljali kampove u znak protesta zbog izraelskog rata u Gazi.

Policija nosi propalestinsku demonstranticu na Univerzitetu Texas u Austinu [Nuri Vallbona/Reuters]

Policija u Sjedinjenim Američkim Državama uhapsila je desetke demonstranata na Univerzitetu Teksas u Austinu (UT Austin) i Univerzitetu Južne Kalifornije (USC) dok su se demonstracije predvođene studentima protiv izraelskog rata u Gazi intenzivirale diljem zemlje, a predsjedavajući Predstavničkog doma Mike Johnson predložio je pozivanje Narodne garde.

Hapšenja u srijedu u gradovima Austinu i Los Angelesu uslijedila su nakon što su se studenti s Univerziteta Harvard i Univerziteta Brown na istočnoj obali, također, oglušili o prijetnje akcijom i postavili kampove u znak solidarnosti s Palestincima u Gazi.

Pokret, koji je prošle sedmice počeo na Univerzitetu Columbia u New Yorku, poziva univerzitete da prekinu finansijske veze s Izraelom i odvoje se od kompanija za koje kažu da omogućuju njegov brutalni rat u Gazi. Najmanje 34.262 Palestinca ubijena su u izraelskim napadima na opkoljenu enklavu od 7. oktobra, kada su borci Hamasa napali južni Izrael, ubivši 1.139 i zarobivši desetke ljudi.

Stotine policajaca

Protesti koje su predvodili studenti bili su mirni i uglavnom puni poštovanja, ali su naišli na žestoke akcije mnogih univerziteta zbog optužbi za antisemitizam.

Najveći skup u srijedu održan je u UT Austin gdje su stotine studenata organizirale šetnju i marširale do glavnog travnjaka kampusa, gdje su planirali postaviti kamp. Međutim, univerzitet je rekao da “neće tolerirati smetnje” i pozvao lokalnu i državnu policiju da rastjera okupljene.

Stotine policajaca stigle su na mjesto događaja, neki na konjima. Držeći palice, nasrnuli su na gomilu i silom uhapsili nekoliko studenata.

Najmanje 34 osobe su privedene, saopćio je Teksaški odjel za javnu sigurnost.

Greg Abbott, republikanski guverner Teksasa, rekao je da je demonstrantima “mjesto u zatvoru” i da bi svi studenti koji se pridruže, kako je rekao, “antisemitskim protestima punim mržnje” trebali biti izbačeni.

Jeremi Suri, koji je Jevrej i profesor historije na UT Austin, rekao je za Al Jazeeru da u protestima nema “ničeg antisemitskog”.

“Ti studenti su uzvikivali ‘slobodna Palestina’, to je sve”, rekao je. “Nisu govorili ništa što bi prijetilo. I dok su stajali i uzvikivali, vidio sam policiju – državnu policiju, policiju u kampusu, gradsku policiju, armiju policajaca veličine gotovo kao studentska grupa… Mnogi su nosili oružje, mnogi puške, a onda, u roku nekoliko minuta, ova grupa policajaca upala je u studentsku gomilu i počela hapsiti studente.”

U kampusu USC-a u Los Angelesu napori studenata da postave šatorski kamp su, također, naišli na silu.

Osiguranje kampusa potuklo se sa studentima dok su rušili šatore, a deseci policajaca s palicama i kacigama kasnije su ušli kako bi uhapsili demonstrante dok su helikopteri nadlijetali iznad njih. Do gušenja je došlo nakon što je prorektor USC-a Andrew Guzman poslao e-poruku cijelom kampusu, rekavši da su demonstranti “ugrozili sigurnost ureda i zajednice kampusa”.

Al Jazeerin Rob Reynolds, izvještavajući sa univerziteta, međutim, rekao je da je “ovaj protest zbog rata u Gazi bio potpuno miran”.

“Nismo vidjeli nikakve sukobe ili uznemiravanje među studentima”, rekao je.

Reynolds je rekao da su neki od studenata kasnije organizirali sjedenje sa spojenim rukama.

“Jedan po jedan, demonstranti su vezani lisicama s vezicama i odvela ih je policija Los Angelesa, uhapšeni su i odvedeni u vozilo u kampusu. Nisu se opirali hapšenju i nismo vidjeli nikakvo nasilje policije”, dodao je.

Policijska uprava Los Angelesa saopćila je da su oko 93 osobe uhapšene u kampusu USC-a i oko njega.

Jody Armour, profesor prava na univerzitetu, rekao je da dužnosnici koriste tvrdnje o antisemitizmu kako bi pokušali ušutkati proteste.

“Imamo mnogo Jevreja, muslimana, Palestinaca i katolika kao što sam ja, protestanata također, međugeneracijskih, koji se okupljaju. Svako bi trebao mrziti antisemitizam i boriti se protiv antisemitizma, ali protivljenje izraelskom pokolju u Gazi za koji je UN rekao da bi mogao biti genocid, ne znači da ste antisemit, i moramo prestati dopuštati ljudima da koriste oružje antisemitizam protiv stvarnih valjanih protesta.”

‘Sloboda govora’

Na drugom kraju zemlje, u Cambridgeu, u Massachusettsu, stotine studenata sa Univerziteta Harvard podigle su vlastiti kamp u Harvard Yardu, uprkos tome što je univerzitet zatvorio prostor i zaprijetio “disciplinskim postupkom” studentima zbog postavljanja šatora bez prethodne dozvole. Studenti koji su protestovali pozivali su na odvajanje te institucije od Izraela i ukidanje suspenzije propalestinske grupe pod nazivom Harvard Undergraduate Palestine Solidarity Committee.

Slične scene odigrale su se na Univerzitetu Brown u Providenceu u Rhode Islandu.

New York Times je rekao da su tamošnji studenti do srijede poslijepodne podigli 40-ak šatora, uprkos tome što je univerzitet zaprijetio “postupkom” protiv studenata ako se ne isprazne.

U međuvremenu je na Univerzitetu Columbia u New Yorku vladalo nelagodno primirje između studenata i dužnosnika.

Univerzitet, koji je prošle sedmice pozvao policiju da raščisti kamp, što je rezultiralo hapšenjem više od 100 studenata, trenutno pregovara sa studentima o raspuštanju protestnog kampa i spriječio je još jedan sukob, produžujući rok za razilaženje za još 48 sati.

Johnson, republikanski predsjednik Predstavničkog doma Američkog kongresa, također je posjetio kampus kako bi podržao jevrejske studente i izrazio zabrinutost zbog antisemitizma te pozvao predsjednicu Columbije Nemat Shafik da podnese ostavku “ako ne može uvesti red u ovaj haos”. Johnson, koji se obratio medijima na stepenicama biblioteke u blizini kampa, rekao je da, “ako se ovo brzo ne obuzda i ako ove prijetnje i zastrašivanja ne prestanu, postoji odgovarajući trenutak za Nacionalnu gardu”.

Rekao je da namjerava zahtijevati od američkog predsjednika Joea Bidena da “poduzme akciju” i upozorio da demonstracije “stavljaju metu na leđa jevrejskih studenata u Sjedinjenim Američkim Državama”.

Čini se da su demonstranti u blizini obraćali malo pažnje na to.

“Žao nam je što nema razumijevanja za ovaj miroljubivi pokret i što političari skreću pažnju sa stvarnih problema”, rekao je Mahmoud Khalil, palestinski student na Columbiji, koji je učestvovao u pregovorima s upravom niverziteta o protestima iako nije boravio u kampu. “Ovo je akademska sloboda, ovo je sloboda govora.”

Glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre u međuvremenu je rekla da Biden podržava slobodu govora.

“Predsjednik vjeruje da su sloboda govora, rasprava i nediskriminacija na univerzitetskim kampusima važni”, rekla je novinarima.

Izvor: Al Jazeera i agencije