Bataljon Tulkarem, prepreka izraelskim upadima na Zapadnu obalu

Palestinska grupa izvela je mnoge specifične vojne operacije protiv izraelskih okupacijskih vojnika na kontaktnim tačkama i kontrolnim punktovima, odgovarajući na upade u grad i kamp.

Brigade Tulkarem službeno su povezane s Brigadama Al-Quds, vojnim krilom Islamskog džihada (REUTERS/Raneen Sawafta)

Glavno područje djelovanja oružane palestinske grupe osnovane u martu 2022. godine jeste grad Tulkarem i obližnji kamp Nur Shams, a sastoji se od pripadnika različitih palestinskih frakcija, mada je službeno povezana s Brigadama Al-Quds, vojnim krilom Islamskog džihada. Izvela je mnoge specifične vojne operacije protiv izraelskih okupacijskih vojnika na kontaktnim tačkama i kontrolnim punktovima, odgovarajući na upade u grad i kamp. Razvila je svoje metode borbe i obuke te radila na proizvodnji improviziranih eksplozivnih uređaja.

Osnivanje

U martu 2022. godine grupa mladića iz jednog grada na sjeveru Zapadne obale, predvođena Saifom Abu Labdehom i Mohamedom Jaberom Abu Shujaom, objavila je osnivanje Bataljona Tulkarem. Za svoje sjedište uzeo je kamp Nur Shams u Tulkaremu. Proširivao se prihvatajući u svoje redove mladiće koji žele pružiti otpor, pa je u septembru 2022. imao oko 40 pripadnika.

Kasnije se tom bataljonu pridružila grupa pripadnika šehidske brigade Al-Aksa, pod nazivom „Grupa brzog odgovora“, koju je u februaru 2023. godine osnovao Amir Abu Khadijeh, mada se njen osnivač pojavljivao na snimcima i fotografijama u raznim prilikama kao pripadnik Brigada Al-Qassam, vojnog krila Hamasa.

Osnivanje bataljona došlo je u palestinskom kontekstu koji karakterizira pojava bataljona u Jeninu, Nablusu i još nekim područjima, uz koordinaciju na visokom nivou između ovih bataljona, čiji su članovi pripadali različitim političkim frakcijama.

Komandant Bataljona Tulkarem Brigada Al-Quds i jedan od njegovih osnivača, Mohamed Jaber Abu Shuja (društvene mreže)

Budući da zakoni Palestinske nacionalne vlasti zabranjuju osnivanje neregularnih oružanih vojnih formacija, pripadnike Bataljona Tulkarem progonile su sigurnosne službe, a neki od njih su ubijeni u tim operacijama.

Ideologija

Iako Bataljon Tulkarem uključuje pripadnike različitih palestinskih frakcija, službeno pripada Brigadama Al-Quds, vojnom krilu Islamskog džihada, koje smatra da je vojno djelovanje jedini način da se oslobodi Palestina i okonča izraelsko prisustvo na okupiranim teritorijama.

Pokret Islamski džihad, kojem pripada i Bataljon Tulkarem, odbija bilo kakav sporazum s Izraelom te poziva na potpunu eliminaciju njegovog prisustva i oslobađanje cijele Palestine. Njegov metod se zasniva na revolucionarnoj masovnoj akciji i oružanom džihadu (borbi).

Zastave i simboli

  • Saif Abu Labdeh

Rođen je krajem 90-ih. Pripadao je Palestinskom nacionalnom oslobodilačkom pokretu (Fatah). Izrael ga je hapsio nekoliko puta, posljednji put u julu 2021. godine, nakon čega je postao vođa jednog odreda u Brigadama Al-Quds.

Osnovao je Bataljon Tulkarem u martu 2022. zajedno sa Mohamedom Jaberom Abu Shujaom. Bio je jedna od traženih osoba izraelske agencije za unutrašnju sigurnost Shin Bet, jer mu se pripisivala odgovornost za niz operacija pucanja na izraelske vojnike.

Abu Labdeh je 2. aprila 2022. godine ubijen, zajedno s još dvojicom mladića otpora, u sukobu sa izraelskom jedinicom koja ih je pokušala uhapsiti u Jeninu,  a njegovo tijelo uzeli su izraelski vojnici.

Njegova poruka, koju je Izrael objavio, hvaleći nastup preminulih pripadnika palestinskih frakcija otpora, glasila je: „Žrtvujem svoju jeftinu dušu na Božijem putu i putu oslobađanja muslimanske Palestine od prljavštine jevrejskih zlostavljača.“

  • Amir Abu Khadijeh

Rođen je 1999. godine. Sa 18 godina pridružio se Sigurnosnim službama Palestinske uprave. Međutim, 2019. je otpušten s posla i izveden pred Palestinski vojni sud pod optužbom da ima veze s oružanim grupama koje djeluju izvan sistema.

Nakon toga je Abu Khadijeh nastavio studije na Fakultetu za sport Palestinskog tehničkog univerziteta Kadoorie, ali nije završio školovanje zbog progona Izraela. Potom je radio kao privatni vozač i radnik u radionici građevinskog kamena, a bio je i u izraelskom pritvoru oko godinu dana.

Abu Khadijeh je 22. februara 2023. godine osnovao grupu „Brzi odgovor“ nakon masakra koji su izvršile izraelske snage, u kojem je poginulo 11 osoba. Ta nova frakcija pridružila se Bataljonu Tulkarem.

Ubijen je 23. marta 2023. godine u sukobu sa izraelskim specijalnim jedinicama koje su opkolile kuću u kojoj se nalazio u selu Izbet Shufa na jugu Tulkarema.

  • Mohamed Jaber Abu Shuja

Rođen je u kampu Nur Shams u pokrajini Tulkarem krajem 90-ih. Pripada palestinskoj porodici koja je zbog izraelske okupacije raseljena iz grada Haife tokom Nakbe 1948. godine. Izrael ga je uhapsio kada je imao 17 godina, nakon čega je ponovno uhapšen i tada je proveo oko pet godina u zatvoru. Također je dva puta bio u zatvorima Palestinske uprave.

Bio je jedan od osnivača Bataljona Tulkarem zajedno sa Saifom Abu Labdehom. Nakon atentata na Abu Labdeha, preuzeo je vodstvo bataljona. Izraelski mediji ga opisuju kao hrabrog i jednog od najtraženijih ljudi u Izraelu.

Abu Shuja se 21. aprila 2024. godine pojavio na ukopu poginulih u Tulkaremu, nekoliko dana nakon što je izraelska vojska objavila da je ubijen u žestokim sukobima u kampu Nur Shams, koji su trajali 50 sati i u kojima je ubijeno 14 Palestinaca.

Napredak borbenih metoda

Bataljon Tulkarem ostvario je napredak u taktici, borbenim metodama, obuci vojnika i proizvodnji eksplozivnih naprava, što mu je omogućilo da izvodi specifične operacije protiv izraelskih vojnika na kontaktnim tačkama i vojnim kontrolnim punktovima, osim suprotstavljanja vojnim upadima Izraela i rjeđe sukobima izvan kampa.

Borci bataljona izbjegavaju iznositi detalje jer se to smatra tajnom, ali tvrde da postoji „veliki napredak mehanizma za proizvodnju eksplozivnih naprava, tako da su postali sposobniji u postavljanju eksplozija i nanošenju konkretne štete“.

Kada je riječ o djelovanju, mnogo lekcija bataljon izvlači iz operacija suprotstavljanja okupacijskim snagama koje napadaju kamp, a radi i na razvoju jedinica za praćenje i za logističku podršku, koje rade rame uz rame s borbenim jedinicama.

Napadi na Tulkarem

Izraelske vojne snage su 18. aprila 2024. upale u kamp Nur Shams u Tulkaremu u okviru vojne operacije koja je trajala oko 50 sati, u kojoj je ubijeno 14 Palestinaca, a izraelski buldožeri uveliko uništili infrastrukturu. Bataljon je odgovorio na napad, a izraelska vojska je saopćila da su ranjeni jedan oficir i tri vojnika.

Ovo je samo jedan među više od dvadeset napada na Tulkarem i kamp Nur Shams u periodu od 7. oktobra 2023. godine do 18. aprila 2024. godine, u kojima je poginulo 56 osoba. Izraelska vojska je u rijetkim slučajevima koristila zračne udare na gradove na Zapadnoj obali.

Izvor: Al Jazeera i agencije