SAD isporučio rakete dugog dometa Ukrajini

Predsjednik Joe Biden dao je upute svom timu da izvrši isporuku nakon što je Rusija nabavila balističke projektile od Sjeverne Koreje i upotrijebila ih protiv Ukrajine, saopćio je Pentagon.

Vojni taktički raketni sistemi, poznati kao ATACMS, pomoći će Ukrajini da ugrozi ruske snage na bilo kojem dijelu okupiranog ukrajinskog teritorija (John Hamilton/US Army via AP Photo)

Sjedinjene Američke Države poslale su Ukrajini novi raketni sistem dugog dometa, potvrdio je Pentagon, piše novinska agencija dpa.

To oružje velike preciznosti dio je hitnog vojnog paketa za Ukrajinu, koji je SAD najavio u martu, ali na popisima isporuka nije bilo izričito navedeno “na zahtjev Ukrajine”, prenosi Hina.

Nastavite čitati

list of 3 itemsend of list

Predsjednik Joe Biden dao je upute svom timu da izvrši isporuku nakon što je Rusija nabavila balističke projektile od Sjeverne Koreje i upotrijebila ih protiv Ukrajine, saopćio je Pentagon.

Vojni taktički raketni sistemi, poznati kao ATACMS, pomoći će Ukrajini da ugrozi ruske snage na bilo kojem dijelu njenog okupiranog teritorija, saopćilo je Ministarstvo.

Objava je uslijedila nakon Bidenove izjave da će svježa vojna pomoć početi pristizati Ukrajini “u sljedećih nekoliko sati”, nakon što je potpisao teško izboreni zakon koji predviđa milijarde dolara nove potrošnje za podršku borbi Ukrajine protiv Rusije.

“Pobrinut ću se da isporuke počnu odmah. U sljedećih nekoliko sati, doslovce za nekoliko sati, počet ćemo slati Ukrajini opremu za sisteme protuzračne odbrane, oružje za raketne sisteme i oklopna vozila”, rekao je Biden u Bijeloj kući.

Naglasio je da je obnavljanje ukrajinskih zaliha američkog oružja ulaganje, “ne samo u sigurnost Ukrajine” već i u sigurnost Evrope i “njihovu vlastitu”. Biden je upozorio da bi, ako Ukrajina ne uspije, sljedeći korak ruskog predsjednika Vladimira Putina mogao biti “direktan napad” na saveznike u NATO-u.

“Ne bismo imali drugog izbora nego priteći im u pomoć. Baš kao što su naši saveznici u NATO-u pritekli u pomoć nama nakon napada 11. septembra.”

Podrška saveznicima

Nekoliko američkih medija, pozivajući se na dužnosnike Američke vlade, objavilo je da su projektili dugog dometa stigli prošle sedmice i da su već iskorišteni.

NBC News je objavio da je Ukrajina pokrenula napad na okupirani Krimski poluotok prošle sedmice, a ove sedmice na okupirani grad Berdjansk na jugoistoku Ukrajine.

Prema izvještajima, dodatne rakete ATACMS će, također, biti uključene u vojni paket koji je najavio američki predsjednik Biden u srijedu nakon odobrenja Kongresa.

Pentagon u srijedu nije izričito naveo jesu li isporučene rakete ATACMS modeli s dometom oko 300 kilometara ili oni s manjim dometom.

Prošlog oktobra Ukrajina je rasporedila rakete ATACMS koje su došle iz SAD-a. Tada su to bili modeli s kraćim dometom oko 165 kilometara. Ukrajinska vlada molila je za projektile koji mogu pogoditi mnogo udaljenije mete.

Senatori u Kongresu SAD-a odobrili su paket pomoći Ukrajini vrijedan 61 milijardu dolara nakon što je Zastupnički dom dao svoje odobrenje nakon višemjesečnih političkih svađa i oštrog protivljenja krajnje desničarskih republikanaca.

Kijevu je iz Washingtona od kraja prošle godine pružena mala materijalna podrška zbog zastoja u Kongresu, uprkos hitnim molbama ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Ukrajinski čelnik izrazio je olakšanje zbog očajnički potrebnog paketa vojne pomoći, koji je najavio američki predsjednik. “Bez obzira na to šta neko kaže, dobivamo podršku koja nam je potrebna da nastavimo štititi živote od ruskih napada”, napisao je Zelenski na X-u.

“Zahvalan sam predsjedniku Bidenu, Kongresu i svim Amerikancima koji prepoznaju da se moramo oduprijeti Putinu umjesto da mu se pokoravamo, jer to je jedini način da doista smanjimo prijetnje slobodi. Zajedno možemo uspjeti.”

Izvor: Agencije