Macron: Postoji rizik da Evropa umre

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je rekao da je bitka za izgradnju jake Evrope daleko od pobijeđene i da postoji rizik da zaostane za globalnim rivalima u predstojećoj deceniji.

Macron je napomenuo da se model ekonomskog rasta Evropske unije mora promijeniti jer trenutni nije održiv (Christophe Petit Tesson/Pool via REUTERS)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da “postoji rizik da Evropa umre” prilikom obraćanja na Univerzitetu Sorbona u Parizu.

Macron je napomenuo da je bitka za izgradnju jake Evrope daleko od pobijeđene i da postoji rizik da zaostane za globalnim rivalima u predstojećoj deceniji, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Evropa se, kako je ocijenio Macron, nalazi na prelomnoj tački i mora učiniti više da bi se takmičila s ubrzanim naoružavanjem njenih globalnih rivala.

Zaostatak EU-a

Macron je napomenuo da se model ekonomskog rasta Evropske unije mora promijeniti jer trenutni nije održiv, kao i da EU zaostaje u globalnom kontekstu u kojem se principi slobodne trgovine dovode u pitanje.

Dodao je da je Brexit bio “eksplozija čiji negativni efekti znače da se danas niko ne smije usuditi da predloži izlazak iz Evrope”.

Izvor: Agencije