State Department: SAD s ponosom sponzorira Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Komemoracija historijskih istina i prihvatanje činjenica region pokreće na stazi pomirenja, saopćio je State Department.

SAD kaže da Rezolucija o genocidu u Srebrenici nije usmjerena niti protiv jedne države, niti se njome nameće kolektivna odgovornost nekoj konkretnoj etničkoj grupi (REUTERS/Mike Segar)
SAD kaže da Rezolucija o genocidu u Srebrenici nije usmjerena niti protiv jedne države, niti se njome nameće kolektivna odgovornost nekoj konkretnoj etničkoj grupi (REUTERS/Mike Segar)

Sjedinjene Američke Države s ponosom sponzoriraju prijedlog Rezolucije o genocidu u Srebrenici, koji su predstavile Ruanda, Njemačka i Bosna i Hercegovina, saopćeno je iz State Departmenta.

“Prigodna komemoracija tog zločina kao i sjećanje na hiljade onih koji su tada izgubili živote u skladu su s ranijim nastojanjima Ujedinjenih naroda da priznaju i obilježe i druge slučajeve genocida”, saopćio je State Department u odgovoru na pitanje VOA, prenijela je Beta.

U saopćenju je ukazano da su Međunarodni krivični sud kao i Međunarodni sud pravde u Hagu potvrdili činjenicu da je u Srebrenici u julu 95. počinjen genocid.

Također je navedeno i da je SAD podržavao i ranije rezolucije kojima se potvrđuje genocid na drugim mjestima u svijetu – koje su potvrdili međunarodni sudovi.

“Komemoracija historijskih istina i prihvatanje činjenica region pokreće na stazi pomirenja. Imajući u vidu nova negiranja genocida koja su se čula u zemljama zapadnog Balkana, SAD vjeruje da je važno na ovaj način obilježiti sjećanje na genocid u Srebrenici”, navodi State Department..

Neformalne konsultacije o nacrtu

Ukazuje se i da rezolucija nije usmjerena niti protiv jedne države, niti se njome nameće kolektivna odgovornost nekoj konkretnoj etničkoj grupi.

U sjedištu UN-a u New Yoku održavaju se neformalne konsultacije o nacrtu rezolucije kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Kako je objavljeno na zvaničnoj stranici UN-a, konsultacije o nacrtu nazvanom “Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici 1995” sazvale su stalne misije Njemačke i Ruande, zajedno sa misijama Albanije, Bosne i Hercegovine, Čilea, Finske, Francuske, Irske, Italije, Jordana, Nizozemske, Lihtenštajna, Malezije, Novog Zelanda, Slovenije, Turske i SAD-a, prenosi VOA.

Prijedlog rezolucije bi se na dnevnom redu trebao naći početkom maja.

Protivljenje Srbije

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić pozvao je u New Yorku stalne članice UN-a da odbace predloženu rezoluciju.

Vučić je ocijenio da će usvajanje rezolucije o Srebrenici produbiti jaz i dovesti do novih napetosti na Zapadnom Balkanu i pozvao članice svjetske organizacije da glasaju protiv.

“Ne samo da ova rezolucija neće dovesti do mira i neće izlečiti rane iz prošlosti, ona će produbiti jaz između nacija i dovesti do novih tenzija na Zapadnom Balkanu”, rekao je Vučić.

“Zbog toga mi tražimo da se ova rezolucija povuče, a ako ne bude tako, pozivamo članice da glasaju protiv”.

Naveo je da je proces pripreme nacrta rezolucije trajao šest mjeseci “u tajnosti”, o čemu niko u Srbiji nije informisan.

Izvor: Agencije