NYT: Gorka istina o izraelskom ratu u Gazi

Američki list The New York Times navodi da Izrael nije uspio ostvariti svoja dva osnovna ratna cilja.

Jedan od Hamasovih tunela u Gazi (Al Jazeera)

Američki list The New York Times navodi da Izrael nije uspio ostvariti svoja dva osnovna ratna cilja, a ona su oslobađanje zarobljenika i potpuno uništenje Hamasa, čak i ako su vojne operacije u Pojasu Gaze dovele do njegovog slabljenja.

Ostaje pitanje, nakon šest mjeseci rata, šta je Izrael postigao, kada se borbe mogu završiti i kako, jer je stvorio velike globalne tenzije. Ovaj rat koštao je Izrael podrške čak i njegovih bliskih saveznika.

List je – u zajedničkom izvještaju svojih urednika u Washingtonu i Jerusalemu – objavio da su rat i taktika izraelske vojske ispostavili visoku cijenu, budući da je veliki broj palestinskih civila ubijen, glad se uveliko raširila u Pojasu Gaze, a izraelski vojni gubici su počeli rasti, dok se oko 133 Izraelca još nalaze u zarobljeništvu u Gazi.

Rat se pretvorio u smrtonosni obrazac borbenih okršaja i zračnih napada dok izraelske snage nastavljaju s vojnim aktivnostima u Gazi.

Izraelska vojska je saopćila da je pogodila više od 100 ciljeva i ubila desetke boraca u centralnom dijelu Pojasa Gaze, što ukazuje da gubici Hamasa i dalje rastu te da su tempo borbi i vojne sposobnosti Hamasa u ovom trenutku smanjeni.

Hamas će opstati

Uprkos teškim gubicima koje je Hamas pretrpio – prema pisanju ovog lista – veliki dio njegovog višeg rukovodstva u Gazi je još na svojim mjestima, skriven u velikoj mreži tunela i podzemnih operativnih centara i donosi odluke o pregovorima, dok američki zvaničnici tvrde kako će ovi tuneli omogućiti Hamasu da preživi i obnovi svoju strukturu po prestanku borbi.

Douglas London, penzionisani zaposlenik koji je 34 godine proveo u CIA-i, kaže: “Palestinski otpor je, oličen u Hamasu i drugim oružanim grupama, koliko ideja toliko i fizička i opipljiva pojava i bez obzira koliko štete Izrael nanese Hamasu, on će i dalje biti sposoban, fleksibilan i finansiran, raspolažući velikim brojem ljudi nakon svih ovih silnih razaranja i gubitaka života.”

U godišnjoj obavještajnoj procjeni objavljenoj u martu ove godine, američke obavještajne agencije izrazile su sumnju u sposobnost Izraela da uništi Hamas.

U izvještaju se navodi: “Izrael će se vjerovatno suočavati s kontinuiranim oružanim otporom Hamasa u godinama koje dolaze, a izraelskoj vojsci će biti teško neutralizirati infrastrukturu koja omogućava borcima otpora da se sakriju pod zemljom, povrate svoju snagu i krenu u iznenadne napade na izraelsku vojsku”.

Rat stiže do Rafaha

Izraelska vojska smatra da su u Rafahu stacionirana četiri bataljona Hamasa te da su se tu sklonile hiljade drugih boraca, s gotovo milion civila, stoga ti bataljoni moraju biti demontirani.

Ali jedini način da se oni unište – prema mišljenju izraelskih zvaničnika – jeste veliki upad kopnenih izraelskih snaga u Rafah, kao što bi i uništavanje tunela između Gaze i Egipta predstavljalo ogroman podvig.

Međutim, invazija na Rafah postala je tačka sukoba između Sjedinjenih Američkih Država i Izraela, jer američki zvaničnici kažu da Tel Aviv nije razvio plan za evakuaciju civila iz Rafaha, a bez toga će se broj poginulih u Pojasu Gaze, koji je dostigao 34 hiljade, još više povećati.

“Još nisam vidio vjerodostojan, izvodiv plan za izmještanje ljudi, koji pruža i minimum detalja o tome kako ih smjestiti, hraniti i obezbijediti im potrebne lijekove, ali i kako se nositi s problemima poput obezbjeđenja vode, rješavanja pitanja kanalizacije i drugih neophodnosti”, rekao je Jake Sullivan, američki savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika Joea Bidena.

Kada je o Rafahu riječ, američki vojni planeri žele da Izrael izvrši ciljane napade na uporišta Hamasa, ali nakon izmještanja civila. “Ovo je pravo vrijeme da Izrael pređe na novu fazu koja će biti fokusirana na vrlo specifične operacije protiv terorizma”, rekao je američki general Mark Schwartz.

List je istakao da kretanje civila unutar Pojasa Gaze, te Palestinci koji su se sklonili u Rafah, predstavljaju glavnu tačku sporenja ne samo između Sjedinjenih Američkih Država i Izraela, već i u pregovorima o prekidu vatre i oslobađanju zatočenika.

William J. Burns, direktor CIA-e je rekao: “Prevelika je ovo stijena da se može preko nje preći i prestrmo je ovo brdo. Taj negativan odgovor stoji na putu nedužnim civilima u Pojasu Gaze da dobiju humanitarnu pomoć.

Američki zvaničnici kažu da je jedini način da Izrael postigne dogovor kojim će se osloboditi zatvorenici zaustavljanje vojne operacije na Rafah, ali s druge strane, izraelski zvaničnici kažu da vjeruju da je samo predstojeća operacija na Rafah ta koja će zadržati Hamas unutar pregovora.

Kako se pregovori nastavljaju, među porodicama “talaca” raste ljutnja zbog neuspjeha Izraela da vrati njihove bližnje svojim domovima. Gilad Korngold (62 godine) rekao je da su ga savladali “očaj, frustracija, ljutnja i strah” zbog neuspjeha vlade da pronađe i vrati zarobljenike, dodajući: “Oni su ih otpisali.”

Mreža tunela

List navodi da Izrael od početka rata pokušava uništiti ogromnu mrežu tunela ispod Pojasa Gaze, koja se proteže stotinama kilometara, a ponekad doseže i 15 spratova pod zemljom i koju Hamas koristi da skriva svoje vođe, drži “taoce” i omogući svojim borcima da umaknu pred izraelskim napadima, prema izraelskim i američkim zvaničnicima.

Iako Izrael nije bio u stanju da uništi tunele koje je Hamas godinama gradio, izraelski zvaničnici tvrde da su preuzeli kontrolu nad većinom glavnih tačaka, te da je 19 od 24 bataljona Hamasa prestalo s vojnim aktivnostima, značajno smanjivši sposobnost Hamasa da upravlja svojim snagama.

Američki zvaničnici i analitičari kažu da će Hamas vjerovatno zadržati svoju snagu u Pojasu Gaze po završetku rata, ali koliko brzo će obnoviti svoju strukturu ovisit će i o potezima Izraela u sljedećim fazama rata i nakon njega, dok se i izraelska vojska i Palestinci pripremaju za ono što će doći poslije.

Neki izraelski zvaničnici kažu da bi slamanje Hamasa moglo potrajati godinama, a član Izraelskog kabineta odbrane Benny Gantz rekao je da rat može trajati “godinu, deceniju ili generaciju”. Stoga se američki zvaničnici osjećaju neugodno i kažu da bi Izrael morao proglasiti svoju pobjedu nad Hamasom te preći na drugu strategiju ratovanja.

Izvor: Agencije