Njemačka i Velika Britanija jačaju vojnu saradnju

Obje države su objavile zajednički dogovor u kojem se govori o produbljivanju saradnje u vojno-odbrambenom sektoru i to naročito na području „operativne i industrijske saradnje“.

Sa današnjeg susreta Sunaka i Scholza (REUTERS/Annegret Hilse)

Njemačka i Velika Britanija dogovorile su pojačanu saradnju na polju odbrane i vojne saradnje, saopćeno je nakon susreta njemačkog kancelara Olafa Scholza i britanskog premijera Rishija Sunaka u srijedu u Berlinu, prenosi Hina.

„U praksi mi već i sad intenzivno sarađujemo na čitavom nizu projekata poput novog artiljerijskog sistema, oklopnog vozila Boxer, kao i kod Evropskog nebeskog štita te Eurofighter aviona“, rekao je Scholz nakon susreta sa Sunakom.

Najvažnija podrška Ukrajini

Obje države su objavile zajednički dogovor u kojem se govori o produbljivanju saradnje u vojno-odbrambenom sektoru i to naročito na području „operativne i industrijske saradnje“.

Sunak je rekao kako su Njemačka i Velika Britanija preuzele „veliku odgovornost za zajedničku sigurnost“. Britanski premijer, kojem je ovo prva posjeta Berlinu, pohvalio je i njemački angažman oko Ukrajine.

„Nemoguće je previdjeti činjenicu da je Njemačka, pored Velike Britanije, najvažnija podrška Ukrajini“, rekao je Sunak, koji je tom prilikom posebno istakao njemačku isporuku protivraketnog sistema Patriot Ukrajini.

Isporuka Taurusa

Njemački kancelar je istovremeno ponovo odbacio mogućnost isporuke projektila Taurus Ukrajini. Uoči susreta Sunak-Scholz opoziciona demokršćanska Unija CDU/CSU apelirala je na Sunaka da tokom razgovora pokuša uvjeriti Scholza da promijeni mišljenje oko isporuke Taurusa.

Scholz je već u nekoliko navrata objasnio kako isporuka Taurusa na bi bila moguća bez učešća njemačkih vojnika u ratu u Ukrajini što se želi izbjeći pod svaku cijenu.

Sunak i Scholz su tokom svog susreta govorili i o jačanju saradnje na polju energetike i borbe protiv organiziranog kriminala.

Izvor: Agencije